Na LifeBuzz.hr nikada nećete pročitati članak o samo jednoj revolucionarnoj stvari koja će vam iz temelja promijeniti život. Već smo pisali o tome kako se zdrav način života zapravo sastoji od niza navika koje čine cijelinu koja vam onda svakako može promijeniti život. Mi vam povremeno samo otkrivamo korake i male stvari od kojih je svaka od neprocjenjive važnosti za cijelinu, gore spomenutu. Neki od tih koraka su: važnost uravnoteženog biološkog ritma, konzumiranje protuupalnih namirnica , važnost power napa, kako usporiti starenje mozga, a sada vas upoznajemo i s moćima začinskog bilja i začina.

Foto: Pexels

Imali sitnije ili manje stvari od začina i začinskog bilja? Samo jedan prstohvat u ovom slučaju doista može biti jako važan. Za bilja i začine vrijedi ona: sitni, ali dinamitni. Osim što će vašem jelu dati još jednu dimenziju, a višedimenzijalnost u kulinarstvu razlikuje obično jelo od ukusnog jela kojeg ćete upamtiti i ponovno poželjeti pojesti, začini i bilja u pravom omjeru mnogo čine i za vaše zdravlje.

Začinsko bilje i začini imaju niz zdravstvenih prednosti, uključujući snažne antioksidanse. Ovo je šest najvažnijih karakteristika većine začinskog bilja i začina.

Foto: Pexels

Pospješuju metabolizam

Za mnogo bilje i začine dokazano je da se bore protiv gladi, a istodobno potiču sagorijevanje masti. Dakle, proširivanje kolekcije začina potencijalno može pomoći u mršavljenju. Razlog tome je što određeni začini i bilje imaju termogeni učinak, tj. ubrzavaju metabolizam i time omogućuju lakše odnosno brže “sagorijevanje” masnih zaliha. S druge pak strane, neko drugo bilje ili začini mogu odgoditi glad i pomoći vam da se duže osjećate siti. Kada se ove biljke dobro ukomponirate s prehranom i tjelovježbom, lakše ćete kontrolirati svoju tjelesnu težinu. Začinsko bilje i začini koju pospješuju metabolizam su: crvena paprika u prahu, cimet, đumbir, kurkuma, crni papar, origano, ginseng i kim.

Foto: Pexels

Studije pokazuju da mogu uravnotežiti šećer u krvi

Jedan od načina da održite ravnotežu šećera u krvi je jedenje hrane koja zasićuje. Razmislite o avokadu, jajima i složenim ugljikohidratima. No, ako tim i sličnim namirnicama dodate začine i bilje poput cimeta i kurkume, efekt i rezultat bit će još bolji. Istraživanja pokazuju da upravo oni pomažu kod ravnoteže šećera u krvi.

Pravi začini mogu obuzdati želju za slatkim

Možda ćete otkriti da vam je potrebno manje šećera u nekim od vaših omiljenih jela ako dodate slatke začine poput cimeta, kardamoma ili muškatnog oraščića.

Začini su dobri za vaše srce!

Umjesto kuhinjske soli, posegnite za raznim biljem i začinima. Oni mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti. Zapravo, dvije nove studije pokazuju da bilje i začini mogu pomoći u promicanju boljeg kardiovaskularnog zdravlja. Nadalje, jedno je istraživanje pokazalo da dodavanje bilja i začina može pomoći u smanjenju krvnog tlaka. Začini poput crnog papra, češnjaka u prahu, curryja u prahu, kumina, kopra, bosiljka, đumbira, korijandera i luka moćni su i učinkoviti.

Foto: Pexels

Mogu smanjiti upalu!

Mnoge biljke i začini proučavaju se zbog svoje sposobnosti smanjenja štetnih upala u tijelu. Utvrđeno je da je upala preteča mnogih kroničnih bolesti, uključujući bolesti srca i Alzheimerovu bolest. Umjesto da konzumirate namirnice koje pospješuju upale poput biljnih ulja, odlučite se za protuupalne začine i začinsko bilje. Kurkuma je posebno snažan protuupalni začin, zajedno s mljevenim đumbirom.

Začini i bilje bogati su antioksidansima!

Antioksidansi su ključni za cjelokupno zdravlje. Pomažu u zaštiti vaših stanica od starenja, okoliša i drugih stresnih faktora. Jeste li znali, na primjer, da pola žličice klinčića ima više antioksidansa od 1/2 šalice borovnica? Bilje i začini s najviše antioksidansa uključuju origano, kadulju, paprenu metvicu, matičnjak, klinčić i cimet.