Za općenitu dobrobit organizma nikada nije važan samo jedan segment, niti s promjenom samo jedne navike možete napraviti mnogo ili dovoljno. No, postepenim uvođenjem navika koje naše tijelo dovode u balans svakako svojem organizmu činimo dobro i na takvu vrstu promjene lifestylea možemo gledati kao hodanje prema cilju – svaki korak je važan.

Zato u našu dnevnu rutinu koja uključuje redovito vježbanje, odlazak u prirodu, izbjegavanje alkohola i cigareta, dovoljno sna, uravnoteženu prehranu, možemo uvesti i protuupalne namirnice. To je naglasak na hrani koja sadrži prirodna protuupalna svojstva. Upale u našem tijelu su povremeno dobrodošle jer su znak borbe protiv uljeza. No, pretjerane upale naš imunološki sustav bacaju na koljena.

Foto: Pexels

Protuupalne namirnice su svuda oko nas!

Dakle, kao i u svemu drugome, važan je balans, a upravo nam protuupalne namirnice u tome pomažu. A to su:

  • VOĆE – Bobičasto voće (borovnice, jagode i maline), trešnje, naranče, jabuke, grožđe, ananas, mango i šipak. Oni su bogati antioksidansima i fitokemikalijama koje pomažu u borbi protiv upala.
  • POVRĆE – Špinat, kelj, blitva, brokula, cvjetača, prokulica, paprika, rajčica, mrkva, rajčica i batat. Sve to je prepuno je vitamina, minerala i antioksidansa, povrće podržava zdrav upalni odgovor.
  • CJELOVITE ŽITARICE – Smeđa riža, kvinoja, zob, cjelovita pšenica, ječam i bulgur.
  • NEMASNI PROTEINI – Masna riba (losos, skuša, sardine), perad bez kože, nemasni komadi mesa, ne-GMO tofu i mahunarke (grah, leća, slanutak).
  • ZDRAVE MASTI – Bademi, orasi, lanene sjemenke, chia sjemenke, sjemenke konoplje, maslinovo ulje, avokado i kokos. Oni osiguravaju masnoće koje su zdrave za srce, antioksidanse i vlakna za smanjenje upale.
  • ZAČINI I BILJE – Kurkuma, đumbir, češnjak, cimet, ružmarin, origano i bosiljak. Oni su bogati protuupalnim spojevima.
  • HRANA POGATA PROBIOTICIMA – Jogurt, kefir, kiseli kupus, kimchi.
  • PIĆA – Zeleni čaj, biljni čajevi i voda s citrusima ili krastavcima.
Foto: Pexels

Benefiti protuupalnog doručka

Kronične upale povezane su s dugoročnim zdravstvenim problemima (srčane bolesti, dijabetes, pretilost itd.). No, pomoći si možete s protuupalnim doručkom. On pomiče iglu u suprotnom smjeru! Ublažit će upalu – ili će ju u najmanju ruku – smanjiti. Osim toga, protuupalni obroci pomažu uravnotežiti razinu šećera u krvi. Naime, spriječit će brze skokove i padove glukoze što reducira upalu.

Recept za protupalni doručak – HRSKAVI BATAT:

  • 4 srednja batata
  • maslinovo ulje
  • sol
  • 1 žlica maslaca
  • 1 žlica meda
  • svježe začinsko bilje po izboru (bosiljak, cilantro, menta itd.)
  • obični grčki jogurt
  • kriške limete
  • nasjeckani avokado
  • začini po želji (gore spomenuti)
Foto: Unsplash

PRIPREMA:

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Nožem prepolovite batat po dužini, s nekoliko kapi maslinovog ulja začinite prerezane strane i posolite. Stavite batat na lim za pečenje obložen papirom za pečenje tako da je ravni prerezani dio okrenut prema dolje, zatim pecite 45 minuta. Želite da bude mekan, ali se ne smije raspadati. U tavi otopite maslac zajedno s medom na srednje jakoj vatri. Dodajte ispečeni batat, prerezanom stranom prema dolje, i pržite 3 – 5 minuta, dok se batat ne karamelizira i ne porumeni. Dodajte nadjeve koje volite: svježe začinsko bilje, grčki jogurt, kriške limete, avokado, sve začine. Uživajte!