Na LifeBuzz.hr volimo intervjue s ljudima koji su se odvažili svoje snove pretvoriti u stvarnost. I uspjeli. Kao tajnu tog uspjeha svi redom najvećim dijelom ističu – slušao sam sebe. Svoj unutarnji glas. Intuiciju. Nešto mi je govorilo… Zanimljivo. Mogli bismo to nešto nazvati šestim čulom. Jer to doista jest nešto što se osjeti, baš poput okusa, mirisa, vida, sluha i opipa. Još jedno dodatno osjetilo, a koje je kod sve djece jako izraženo. Međutim, odrastanjem gubimo intuiciju, jer na njoj ne radimo, a i načinom života ju zatomimo.

Cristina Tuscano je dugogodišnja edukatorica u pokretu Art Of Living.
Cristina program intuitivnog procesa drži po cijeloj Europi.

Razgovarali smo Cristinom Tuscano, dugogodišnjom edukatoricom Art Of Living, edukacijskog i humanitarnog pokreta kojeg je 1981. godine pokrenuo indijski humanitarac i duhovni vođa Sri Sri Ravi Shankar. Naime, Cristina je, inače psihopedagoginja iz Milana, prva zapadna učiteljica intuitivnog procesa za djecu od 5-18 godina. Riječ je o revolucionarnom programu odnosno tečaju koji djeci (ali i odraslima) pomogne izoštriti svoje “šesto čulo”. Intucija je način na koji nešto znamo i shvaćamo bez da smo to racionalizirali ili da za to što znamo imamo neki dokaz.

-Mi smo svi rođeni s intuicijom. No kroz odrastanje, osobito tijekom obrazovanja, više se oslanjamo na intelekt. Tu je i instinkt. No, harmonija između ovo troje je zapravo cilj. Jačanje onog glasa iznutra pomaže donositi djeci odluke, osnažuje im samopouzdanje jer vjeruju sebi. – kaže nam Cristina.

Koliko program odnosno tečaj traje i od čega se sastoji?

-Program traje dva dana, a sastoji se od dva dijela: u prvome oni stječu neko iskustvo kroz igru, a mi kao učitelji im postavljamo pitanja i onda razgovaramo. A drugi se sastoji od meditacije i učenja tehnika disanja. Na YouTubeu imate na desetke videa djece koja nakon našeg Intuitivnog procesa čitaju s papira riječi s povezom preko očiju. I to je vrlo efektno, no jačanje intuicije ima još toliko benefita.

Kojih?

-Djeca koja imaju određeni talent za nešto ili imaju sklonost prema brojkama, riječima, govoru ili bilo čemu drugome – brže se u tom smjeru razvijaju. Primjerice, imali smo dječaka koji je nakon tečaja čitao s razumijevanjem na jezicima koje nikada nije prije učio. Potom, komunikacija s ljudima u smislu socijalnih vještina mnogo im je lakša i brža. Isto tako, djeca postanu bolja u učenju – lakše uče i, konačno, otključaju svoj pravi potencijal. – objasnila nam je Cristina.

Osnaživanjem intuicije djeca imaju mnogo benefita. Sposobnost lakšeg učenja je jedna od njih. Foto: Pexels.

Ima li ovaj proces uporište u znanosti?

-Ne još, ali na Fakultetu u Milanu radimo na znanstvenom radu kojim ćemo pokazati sve brojke i statistike vezano za intuitivni proces. – za kraj nam je ispričala Cristina.

Iako u Hrvatskoj postoji Udruga Umijeće življenja (Art Of Living), mi još nemamo edukatore i učitelje Intuitivnog procesa. No, Cristina ove tečajeve drži po cijeloj Europi, a u jesen će nam doći u susjedstvo – u Srbiju (16. i 17. rujna).

Ako ju njegujemo i vježbamo kroz tehnike disanja i meditacije, koje naučimo na tečaju onda je izoštrena vještina intuicije doživotna. I da, Intuitivni proces postoji i za odrasle, a upravo ovaj petak, 02. lipnja, u Zagreb u Boćarski dom dolazi Sri Sri Ravi Shankar, koji će održati predavanje upravo na temu šestog čula! Program počinje u 18 sati.