Nina Blečić je oduvijek htjela biti odvjetnica. Međutim, u srednjoj školi je shvatila da voli pokret i dinamiku, a s obzirom da je cijeli život bila u rekreativnom sportu, Kineziološki fakultet je zapravo bio njezin prvi odabir. I, doista, Nina je diplomirala kineziologiju. Plan je bio da se zaposli u školi kao profesorica tjelesnog odgoja. Konačno, kao majka tri djevojčice, veselila se radu s djecom. Međutim, to je bilo mnogo lakše reći nego učiniti.

– I tako sam tražeći posao kod kuće krenula raditi, primjerice, adventske vijence lijevane u gibsu, jer sam zapravo, između ostalog, uvijek voljela raditi nešto s rukama. – priča Nina, čiji je brend cvjetnih aranžmana, Pixy with love, danas jedan od traženijih ne samo na vjenčanjima već i kao dio scenografije reklama, raznih evenata pa i uređenja interijera. No, Ninin put prema brendu započeo je prije osam godina na vjenčanju na kojem je bila – kuma.

– Dok se mladenka spremala, ja sam slagala cvijeće po dvorani. Potom mi je prišla fotografkinja Nina Anić i rekla mi: Čuj, ovo što radiš je jako lijepo. Potpuno je drukčije od svega što sam do sada vidjela. Ja sam se zahvalila i nisam o tome više mislila. Međutim, za tri mjeseca mi se javila moja imenjakinja i rekla: Ja nisam zaboravila na tvoje aranžmane. Mislim da bi trebala izlagati na nadolazećem sajmu vjenčanja. U nevjerici sam ju pitala: Ma ti se šališ?! Pa kako, nemam ni firmu, niti prostor, ništa! Međutim, nakon što smo popile kavu, ja sam odlučila krenuti u pustolovinu.

Bez poslovnog plana, vođena osjećajem!

Nina je otvorila firmu s uloženih deset kuna. Krenula sam od teglica za zimnicu i malih svjećnjaka koje sam prvo uređivala u našem stanu, a potom u obiteljskoj garaži. Prvu dekoraciju stola napravila je s tih par običnih rekvizita, ali s wow efektom! U samom početku sam imala veliku potporu okoline. Od obitelji, preko prijatelja i poznanika koji su za mene skupljali teglice, poklanjali mi svoje stare antikne svjećnjake i rekvizite. Ideje su se samo množile!

Foto: Nina Anić
Foto: Nina Anić

Sve se to, kaže Nina, dogodilo spontano – bez poslovnog plana, ili kalkulacija.

– Nazvala me jedna moja inače vrlo organizirana prijateljica i pitala me: Jesi li izradila poslovni plan? Odgovorila sam, na njezino veliko čuđenje: ne, što će mi poslovni plan? U sve to sam ušla vrlo opušteno i stvari su se počele događati jedna za drugom same od sebe. Srećom, nisam morala odmah živjeti od onog što sam zaradila, pa sam sam ulagala u posao.

Logično pitanje koje se nameće je: Odakle profesorici kineziologije bazično znanje o cvijeću?

– Sve sam učila putem. Međutim, ono u što sam sigurna jest da taj osjećaj koji sam imala u sebi nisam imala gdje pročitati niti naučiti. Meni je možda bilo i lakše, jer me nitko nije ukalupio. Ni gerber ni krizantema nisu isključivo za groblje. Krizantema, primjerice, može jako lijepo stajati na mladenačkom stolu, a većina neće niti prepoznati da je to krizantema ako ju se aranžira na određeni način. Ja nikada nisam otišla na tečaj na kojem se uči kako složiti buket. Moj svaki buket ovisi o tome kako ja doživim neku granu ili neki cvijet. Ne smiješ biti u kalupu, jer te to ograničava.

Foto: Nina Anić
Foto: Nina Anić

Znači li to da te konvencionalno znanje ograničava?

– Apsolutno! U kreativnosti nas ograničava sto posto! Zašto bi se nešto “moralo”? Zašto ne bih mogla uzeti neku plastičnu bocu, odrezati ju, pobojati i u njoj napraviti neki ludi buket? Tko kaže da ja to ne mogu?

Svaki buket ima svoju priču

Takva poslovna filozofija odvela ju je i dalje od svadbenih dvorana. Pixy with love danas potpisuje scenografije u reklamama, naslovnica poznatih časopisa, kulise restorana, izložbi, a i polako se počinje baviti i uređenjem interijera.

Foto: Nina Anić

– I dalje s veseljem na šest metara visine postavljam rasvjetu u predivnoj austrougarskoj dvorani i vješam baldehine s jednog kraja na drugi. Svakom prostoru i osobi pristupam individualno i pokušavam izvući najbolje i iz sebe i iz drugih. Imam li želju i dalje biti profesorica tjelesnog odgoja u školi? Pa i ne baš – za kraj nam je rekla Nina.