Napredak svakog društva najbolje mjerimo po tome koliko su žene zastupljene na vodećim pozicijama u velikim tvrkama i u politici. Jasno je da je Hrvatska po toj metrici još uvijek više tradicionalna i konzervativna sredina, gdje i dalje glavnu riječ vodi balkanski muškarac. I zato je prvi Women’s Weekend posljednja tri dana u Rijeci bio od izuzetne važnosti jer je okupio vodeće žene iz raznih sfera društva na jednom mjestu i temama i panelima ukazao na probleme i ponudio rješenja.

Među panelisticama i predavačicama su bile sociologinja i filozofkinja Renata Salecl, glumica Milena Radulović, Lada Tedeschi Fiorio, saborske zastupnice Sabina Glasovac, Marija Selak Raspudić, Sandra Benčić i mnogobrojne druge sveučilišne profesorice, predsjednice i članice uprava istaknutih regionalnih i svjetskih kompanija, uspješne poduzetnice i direktorice tvrtki, glavne urednice najvažnijih medija, influencerice i opinion makerice.

Predavanje Renate Salecl. Foto: Gordan Svilar

Imposter sindrom: ne, to nisu moje zasluge, već zasluge moje okoline!

Svi koji su Women’s Weekend učinili nezaboravnim Rijeku su napustili bogatiji za nove ideje, ali i svjesniji da promjene počinju od svakog pojedinca te da se, u konačnici, rješavaju konkretnim djelima, a ne riječima.

– Sretni smo jer smo ostvarili cilj zbog kojega smo pokrenuli Women’s Weekend, a to je dati doprinos u davanju odgovora na aktualna pitanja i iskoraku prema pronalaženju rješenja. Poslali smo poruku koliko je važno da promjene konačno postanu konkretne i vidljive i hvala svima koji su prvi Women’s Weekend učinili nezaboravnim – poručila je Nevena Rendeli Vejzović, organizatorica i direktorica Women’s Weekenda.

Na trodnevnoj konferenciji se razgovaralo o cijelom setu tema:

  • od rodne ravnopravnosti
  • zašto žene čine većinu na društvenim mrežama, a nema ih dovoljno u upravnim odborima
  • odgovornosti medija za odgajanje publike do toga kako prevenirati nasilje nad ženama
  • koja je razlika između balkanskog muškaraca 1.9 i 2.0.

Jedna od tema koja je izazvala veliko zanimanje publike bila je upravo imposter sindrom od kojega „boluju“ milijuni žena diljem svijeta.

– Dobro je njegovati u sebi crv sumnje, kojim se razumno propitujemo, ali s mjerom – poručila je rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić-Samaržija, pojasnivši kako zbog ovog „fenomena uljeza“ uspješne žene ne pripisuju zasluge sebi nego imaju osjećaj da je za uspjeh zaslužna njihova okolina iza čega stoje stoljeća zanemarivanja inteligencije i umanjivanje njihovih zasluga.

Glumica Milena Radulović. Foto: Gordan Svilar

Jesu li žene vladarice društvenih mreža?

– Poslovna je arena jednako muška i ženska i mislim da se ne trebamo boriti nego autentično djelovati kvalitetnim radom. – zaključila je dekanica i osnivačica Poslovne akademije Rijeka (PAR) Gordana Nikolić na panelu „Imposter sindrom – izbacite uljeza“, dok je publika zaključila da upravo žene odgajaju i sinove i kćeri i u rukama žena je da odgoje novu generaciju ravnopravnih žena i muškaraca.

Na panelu „Jesu li žene vladarice društvenih mreža“ Andrea Andrassy je ocijenila da su žene nadmoćne u području društvenih mreža, jer muškarci tu nemaju interesa, dok Marijana Batinić smatra da nisu vladarice, već robuju nametnutim društvenim okvirima u težnji za ostvarivanjem primarno financijske sigurnosti, a onda i drugih sloboda. Govoreći o negativnim učincima društvenih mreža, Ella Dvornik je priznala da su društvene mreže i na nju u ranijoj životnoj dobi djelovale loše, zbog čega se smatra odgovornom u kreiranju sadržaja koji ne nameće standarde.

– Jedino pravilo kojim se vodim je da ne štetim drugima.“, poručila je Dvornik.

Ella Dvornik. Marijana Batinić i Andrea Andrassy. Foto: Gordan Svilar

Na panelu „O čemu žene lažu“, na kojoj su sudjelovale i kolumnistica Jutarnjeg lista Jelena Veljača, dermatologinja Croatia Poliklinike Vesna Utješinović Gudelj te glavna urednica Story.hr Ena Domić Čaldarević, direktorice Poliklinike Estera Ana Volk je poručila kako žena ženi ne smije biti vuk nego podrška, trebaju dijeliti savjete i usmjeravati se. ‘

– Mi žene prešućujemo, ali i lažemo, jer se želimo zaštiti. Bilo bi lijepo da živimo u svijetu u kojemu ne moramo lagati i u kojemu nas muškarci i okolina ne osuđuju zbog izgleda“, zaključila je Volk.

Publiku treba odgajati bez obzira na čitanost!

Staša Stanković, doktorica genomske medicine s University of Cambridge, na panelu „Nema pauze u menopazi“ na kojem su sudjelovale još prof.dr.sc Marina Šprem Goldštajn, Svjetlana Arh iz Vichyija, Ironwoman Đurđica Orepić i prof.dr.sc. Marija Kaštelan, govorila je o revolucionarnim otkrićima na kojima sa svojim timom radi, a koja bi mogla pomoći ženama da već u 20-ima otkriju dob kada ulaze u menopauzu.

Sabina Glasnovac. Foto: Gordan Svilar

Iako se žene ponekad same prezentiraju na određeni način, glavna urednica televizijskih kanala HRT-a Rahela Štefanović smatra da urednici također imaju odgovornost filtrirati takav sadržaj.

– Bez obzira je li nešto čitano ili ne, publika se mora odgajati i to je naša uloga i odgovornost. – poručila je Štefanović na panelu pod nazivom „Kreatorice javnog mnijenja“. 

– Svaka od nas ima moć, ali i odgovornost, u načinu predstavljanja žena i ženskih pitanja, ali važno je znati da se mi prije svega vodimo kvalitetom sadržaja i tražimo stručnog sugovornika za određena pitanja, ali netko drugi odabire osobu koja dolazi na gostovanje, posebno kada se radi o politici – rekla je direktorica informativnog programa Nove TV Ksenija Kardum. 

Jelena Veljača. Foto: Gordan Svilar

Povela se i rasprava o nedavno objavljenom prilogu o Mariji Jurić Zagorki, koji izazvao burne reakcije u javnosti, što je za glavnu urednicu Slobodne Dalmacije Sandru Lapenda Lemo dobar primjer, ali i velika šteta. Naime, veliki trud i rad jedne iznimne žene može pasti u potpuno drugi plan, zbog čega je važno pronaći balans u sadržaju kako on ne bi bio ponižavajući. 

Za uspjeh prve regionalne konferencije Women’s Weekend svakako su zaslužni brojni partneri i pokrovitelji koji su prepoznali, među kojima su najveći doprinos dali Turistička zajednica grada Rijeke i Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija i Turistička zajednica Kvarnera, generalni tehnološki partner A1 te Erste banka.