Kada se u glavnom gradu Hrvatske temperatura spusti ispod nule i padnu prve pahulje Žumberak-Samoborsko gorje. svi nahrle na Sljeme. I onda umjesto u uživanju na snijegu, dan provedu probijajući se kroz gužvu, što u koloni automobila, što na sanjkalištu. A Zaboravljamo da se samo malo dalje , 60-ak kilometara od Zagreba nalazi mjesto u kojem se može uživati u snijegu, u predivnom pogledu uz sav ostali gastronomski i edukativni sadržaj – Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje.

Sanjkanje na žumberačkom gorju prava je uživancija!
Sanjkanje na žumberačkom gorju prava je uživancija!

Žumberak ima sve – od povijesti i prirode do modernog multimedijskog centra!

Područje Parka se rasprostire kroz dvije županije – Zagrebačku i Karlovačku, tri grada – Samobor, Jastrebarsko i Ozalj te tri općine – Žumberak, Krašić i Klinča Sela. Nadmorska visina varira između od 180 do 1178 metara nadmorske visine, gdje se nalazi i Sveta Gera, najviši vrh sjeverozapadne Hrvatske. U ovo doba godine se preporuča sanjkanje uz Posjetiteljski centar Budinjak, gdje se vikendom možete i dobro najesti i napiti u izletištu Natrural Žumberak. Posjetiteljski centar Budinjak je omiljeno mjesto izletnika u svako doba godine, a u blizini se nalazi i Staza kneževa, koja priča o bogatstvu bioraznolikosti područja te prolazi kroz dva arheološka nalazišta. No, donedavno je bila zatvorena zbog snijega, pa svakako treba provjeriti kod dolaska je li slobodna za posjetitelje. Također, na stranici Parka je najbolje informirati se oko prohodnosti cesta i svega ostalog što vas zanima. I nikako kod dolaska ne koristite Google maps, već slijedite ove upute.

Na području je četvrtina svih biljnih i životinjskih vrsta Republike Hrvatske! Foto:

Možete pojesti, a možete i skuhati!

Žumberak odnosno cijeli Park prirode svakako treba doživjeti i u zimi i u druga godišnja doba jer je teško procijeniti kada je ljepši. Slapovi, spilje, šetnice, planinarske staze, radionice na kojima kuhate prastare recepte s ovog područja i prošlegodine izgrađen Posjetiteljski centar s multimedijskim postavom u Sošicama, podno Svete Gere, obogatit će vam život. Na području Parka je četvrtina svih biljnih i životinjskih vrsta Republike Hrvatske, a status posebno zaštićenih područja imaju: značajni krajobraz Slapnice, posebni rezervat šumske vegetacije Japetić i park šuma iz okolice Okić grada.

Slap Brisalo jedna je od atrakcija u Parku prirode Žumberak-Samoborsko gorje. Foto: Ivan Mijić.

Područje je premreženo s 350 km planinarskih puteva i 300 km biciklističkih staza, a posjetiteljima je
dostupno i pet poučnih staza. U Eko-centru Budinjak moguće je iznajmiti električni bicikl ili dogovoriti vođenu turu.

Na kulinarskoj radionici ‘Tisućljeća kulinarstva’ kuha prema drevnim receptima s žumberačkog područja. Foto: Anja Klanfar.

E, to je mir o kojem ljudi koji žive u stresu gradske svakodnevice sanjaju umjesto da ga žive barem vikendom. Na dohvat je ruke i to ne samo Zagrepčanima; od Karlovca je udaljen tek 30 kilometara.