Ako ste u potrazi za poslom ili ako vas uskoro očekuje razgovor za posao, obavezno posjetite tik-tok ili instagram profil Anne Papalije, koja se godinama bavila pronalaskom kandidata za velike kompanije, a danas kroz svoj jedinstven sustav pomaže ljudima kako da se što bolje pripreme za razgovor za posao. Većinu njezinih savjeta sumirali smo u ovom tekstu. Svakako bi vam mogli biti od pomoći.

Ni do poziva na razgovor za posao nije lako doći

Prvi korak do poziva na razgovor za posao jest prigodna e-mail adresa s jasno napisanim životopisom. Foto: Pexels

Pronašli ste tvrtku i posao koji silno želite raditi. Prije slanja e-maila, obratite pozornost na sljedeće:

 • e-mail adresa s koje šaljete životopis i(li) motivacijsko pismo je jako važna. Primjerice, frajer69@gmail.com nije opcija. Otvorite novu e-mail adresu: ime.prezime@gmail.com, a mail bi trebao imati i vaš potpis s brojem telefona.
 • životopis nikada ne bi smio biti duži od dvije stranice, bez obzira na to koliko iskustva imate. Ne spremajte svoj životopis pod naslovom ‘moj životopis’, nazovite ga svojim imenom i prezimenom. Jako je važno kakav predložak koristite za pisanje životopisa, vaš ispitivač ima samo četiri sekunde da ga pogleda i odluči hoće li ga odbaciti ili mu se malo više posvetiti. Pišite pregledno i jasno.
 • ako životopis šaljete na e-mail adresu koju ste našli na stranici tvrtke, postoji velika mogućnost da će završiti u virtualnom smeću. Pokušajte ga poslati putem nekoga tko već radi u toj tvrtki, Ako vaš životopis pošalje netko “iznutra” šanse da vas pozovu na razgovor su mnogo veće. Naravno, to vrijedi samo ako se ne javljate na natječaj. Iako je i u tom slučaju preporuka od nekoga iz firme dobrodošla.

Priprema je sve!

Ne treba vam biti neugodno špijunirati svojeg potencijalnog budućeg šefa na LinkedInu samo zato što će povratno dobiti notifikaciju da ste mu baš vi gledali profil. Vaši potencijalni poslodavci očekuju da ćete se informirati i o njima i o tvrtki. Dapače, što više guglate, proučavate njihovu web stranicu i biografije, to ćete biti informiraniji. A što više doznajete to će vam na um padati razna pitanja koja su na razgovoru za posao i više nego dobrodošla. Postavljanjem pitanja pokazat ćete da vam je stalo do posla za koji ste aplicirali i da ste se dobro pripremili. Nikada ne odlazite na razgovor za posao nepripremljeni. To nije mjesto za improvizaciju.

Na razgovoru za posao pitanja ne bi smjeli postavljati samo vaši potencijalni šefovi, već i vi. Foto: Pexels
Na razgovoru za posao pitanja ne bi smjeli postavljati samo vaši potencijalni šefovi, već i vi. Foto: Pexels

Što činiti, a što ne činiti na razgovoru za posao

Dobro ste se pripremili, a dobili ste i termin. Naravno da ste nervozni. ne brinite to je normalno. Tik prije ulaska u prostoriju gdje vas čeka ‘strašni sud’, obavezno bacite pogled prema ogledalu Ili barem selfie kameri. Provjerite kako vam stoji ovratnik od košulje, je li vam negdje izletio neki čuperak, jesu li vam razmazani maskara ili ruž za usne. Urednost je za prvi dojam izuzetno važna. Ušli ste, rukovali ste se s potencijalnim šefom – vrijeme je da razvalite! Evo najvažnijih savjeta:

 • nikada ne govorite negativno o bivšem šefu ili kolegama
 • nikada nemojte prvi spomenuti plaću, prepustite to ispitivaču. Ljudi često što prije žele saznati iznos plaće kako ne bi “gubili vrijeme”. No, razgovori za posao nisu gubitak vremena već stjecanje iskustva. Što više razgovora “imate u nogama” to ćete u njima postati bolji.
 • kada vas ispitivač pita kakva su vaša očekivanja što se tiče plaće, nemojte odmah iskočiti s brojkom, jer će ona možda biti manja od one koju možete dobiti. Umjesto direktnog odgovora, uzvratite pitanjem: koliki iznos je predviđen za poziciju za koju sam aplicirao?
 • ne pričajte o privatnom životu. Fokusirajte sa na posao, na vaše iskustvo i poslovna postignuća. Jedina situacija u kojoj možete spomenuti privatni život jest ako vas ispitivač pita zašto imate vremensku “rupu” u životopisu. Nikako nemojte lagati ili mijenjati datume. Posve je prirodno da ste bili na porodiljnom dopustu ili, primjerice, niste radili iz zdravstvenih razloga. Budite iskreni, ali nemojte ići u detalje. Najvažnije je da naglasite da ste sada spremni i voljni raditi.
Kemijska olovka i rokovnik vaši su saveznici na razgovoru za posao. Foto: Pexels
Kemijska olovka i rokovnik vaši su saveznici na razgovoru za posao. Foto: Pexels
 • obavezno ponesite kemijsku olovku i rokovnik i pišite bilješke
 • skromnost je precijenjena, osobito na razgovoru za posao. To nije mjesto za sramežljivo odgovaranje na pitanja o svojim postignućima ili njihovo umanjivanje. Na razgovoru za posao vi prodajete sebe. Samo vi, nitko drugi!
 • Ono što je najvažnije – važnije od vaših poslovnih veza, outfita u kojem sjedite na razgovoru, čak i od vašeg životopisa i motivacijskog pisma – su odgovori na pitanja o vama. Dakle, morate znati tko ste, što znate, što imate za ponuditi, koje su vaše kvalitete i mane, zašto želite raditi posao za koji ste pozvani na razgovor. Ako ne znate odgovore na ta pitanja ili mislite da ih ne znate prezentirati – vježbajte. Snimajte se mobitelom.
 • I konačno, nakon razgovora za posao, slobodno pošaljite e-mail zahvale. Na taj način pokazujete da vam je stalo do posla za koji ste aplicirali.

Ovaj vodič vam ne jamči da ćete dobiti posao, ali ćete uz ove savjete Anne Papalije postati bolji i posao naći brže! Sretno!