Sjajne vijesti iz Splitsko-dalmatinske županije! Povodom Međunarodnog dana svjesnosti o HPV-u održana je konferencija za medije na kojoj su s ponosom predstavljeni posljednji podaci procijepljenosti protiv HPV-a u ovoj županiji. 

– Posljednji podaci govore kako je u Splitsko-dalmatinskoj županiji protiv HPV-a cijepljeno 35% djevojčica i 23% dječaka. Usporedbe radi, prije tri godine, ukupna je procijepljenost u našoj županiji bila samo 11%, što govori da smo napravili velik pomak i da idemo uzlaznom putanjom. Napokon je došlo do osviještenosti roditelja. Majke i očevi su shvatili da cjepivo protiv HPV-a štiti djecu od raka! – poručila je doc. prim. dr. sc. Željka Karin, dr. med., ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

procijepljenost protiv HPV-a
Foto: Promo

Stručnjaci smatraju kako je na ovakav pozitivni pomak utjecalo i online naručivanje, odnosno, putem aplikacije, gdje se osim narudžbe za cijepljenje, roditelji i mladi mogu detaljno informirati o cijepljenju. 

Zahvaljujući kampanji „Budi mRAK roditelj” studenti medicine diljem hrvatskih škola održavaju edukativne i interaktivne radionice.

– Trenutačno imamo oko 50 educiranih studenata i doista se vidi ogroman pomak prije i nakon radionice. Učenici su željni znanja i doista je jako dobar odaziv. Osim u Splitu, održali smo radionice u školi na Visu, u Pučišćama, u Imotskom. Plan nam je proširiti se i ići u Dubrovačko- neretvansku, kao i Šibensko- kninsku županiju – rekla je Sara Bulić, lokalni koordinator „Budi mRAK” projekta.

– Iako su u našoj školi pretežito dječaci, odaziv na radionice je bio odličan. Svi su učenici prošli radionice, koje su jako zanimljive i interaktivne. Jako nam je drago što smo dio ovog projekta, jer su ovakve akcije vrlo važne i edukativne, poručio je Milivoj Kalebić, ravnatelj Obrtne tehničke škole u Splitu.

Procijepljenost protiv HPV-a
Foto: Promo

Ovogodišnja ambasadorica „Budi mRAK roditelj” je uspješna kazališna glumica Ana Gruica Uglešić

– Mi roditelji smo odgovorni za svoju djecu. Posebno kada govorimo o ovakvim temama, moramo znati kako ih zaštititi. Ja sam, u dogovoru s Maratovim ocem, donijela odluku kako ćemo našeg sina cijepiti protiv HPV-a. To je jedina ispravna odluka – rekla je Gruica Uglešić.

„Budi MRAK roditelj” kampanja održava niz aktivnosti i unutar Medicinskog fakulteta u Splitu, iz kojeg  izlaze budući liječnici.

– Jedna od uloga Medicinskog fakulteta u Splitu jest promocija zdravlja i prevencija bolesti. I zbog toga se trudimo imati, zajedno u suradnji s našim studentima, niz aktivnosti kako bi promovirali ovakve kampanje – poručila je prof. dr. sc. Katarina Vukojević, prodekanica za znanost, poslijediplomske studije i međunarodnu suradnju Medicinskog fakulteta u Splitu.

– Shvatili smo da su roditelji ti koji odlučuju hoće li pristati da se njihovo dijete cijepi protiv HPV-a ili ne. Zato ovakvim projektima i akcijama nastojimo doprijeti do njih i osvijestiti ih kako se ovdje radi o cjepivu koji štiti od nastanka raka – rekla je Elena Cahun, nacionalna koordinatorica „Budi mRAK” projekta.

Posljednjih pet godina Međunarodna udruga studenata medicine u Hrvatskoj CroMSIC provodi javno-zdravstvenu i edukativnu kampanju Budi mRAK

Cilj kampanje je edukacija i prevencija od HPV-a, koji je uzročnik čak 6 vrsta raka

Unutar kampanje, studenti medicine provode edukativne i interaktivne radionice za učenike osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske. 

Zadnje dvije godine, kampanja je dobila svoj dodatak: Budi mRAK roditelj, koja je isključivo usmjerena na roditelje koji odlučuju hoće li se njihovo dijete cijepiti protiv raka ili ne.

Od 2023. godine cijepljenje protiv HPV-a u Hrvatskoj počelo je već u petim razredima, a cjepivo je besplatno i dostupno za sve učenice i učenike do 14. godine, odnosno, do 8. razreda.