Koliko god prednosti život u gradu imao, jedan mu je veliki nedostatak. Gradska djeca često su zakinuta za život u prirodi koji donosi neprocjenjiva druženja s domaćim životinjama. Tek je rijedak pokoji sretnik koji ljetne ili zimske praznike provodi kod baka ili drugih rođaka na selu. No, radionice u organizaciji raznih udruga ipak pružaju i gradskoj djeci mali uvid i dodir s prirodom u ruralnim područjima.

Tako je radionica „Mali svinjogojci“ okupila je na farmi svinja mangulica OPG Bišćan u Pčeliću mnogobrojne roditelje i djecu koji su prešli i više od 100 km kako bi na jedno popodne imali prilike upoznati najinteligentnije domaće životinje i život na selu. Nakon što su vozili 6 km turu biciklom od Suhopolja do Pčelića, u organizaciji udruge KReativa, EDukativa, Aktiva – KREDA, sudionike radionice dočekao je predsjednik Udruge Mangulica, Tomislav Bišćan koji ih je proveo kroz svoju farmersku svakodnevicu, a koja uključuje brigu oko farme, pripremu i hranjenje mangulica te čišćenje i održavanje svinjca. 

Neprocjenjivo je to iskustvo bilo za mališane koji su u tom danu od farmera Tome, kako su ga prozvali, doživjeli i naučili toliko toga:

  • čime se hrane mangulice i zašto
  • kako se rune kukuruzi i melju za hranu mangulicama
  • kako mangulice stvaraju grupe među sobom koje se manje ili više vole, te da ih je potrebno odvajati 
  • kako se s kosom kosi trava i kako koprive pomažu mangulicama riješiti se parazita

Živi kvalitetno, živi u ruralnom kraju

Nakon hranjenja, košnje, vožnje u tačkama i zanimljivih priča i doživljaja, svi su se okupili oko farmerske okrijepe – domaćih sokova i toplog kruha s namazima od masti. 

Svinje mangulice prije stotinjak godina bile su jedne od najzastupljenijih pasmina svinja na ovom području. Međutim, s vremenom se njihov broj smanjio, dok zadnjih godina nije započelo ponovno ulaganje i popularizacija uzgoja ove vrste. Upravo zato Udruga mangulica kroz svoj projekt „Živi kvalitetno, živi u ruralnom kraju“, financiran kroz bespovratna sredstva Ministarstva poljoprivrede, aktivnostima poput ove zanimljive radionice želi informirati i popularizirati uzgoj mangulica, kao i prednosti života u ruralnom kraju. 

Tako će 13. svibnja u Dvorcu Janković u Suhopolju biti organiziran Okrugli stol povodom predstavljanja Priručnika za uzgoj mangulica i rasprava o budućnosti uzgoja mangulica, kao i još jedna zabavna i edukativna radionica za djecu.