Kad govorimo o luksuzu i elitnom turizmu, Dubrovnik je ipak s neke druge planete, na kojoj je iskustvo skuplje od usluge. Taj čuveni experience vam daje da stanete na Stradun, udahnete, uživate u onome što vas okružuje i skrnete svoju kavu za skoro pet eura. Pritom, možete zatvoriti oči i zamisliti da je ljetnikovac u kojem je uživala vlastela u 19. stoljeću vaš. U njemu ljetujete, imate svoju privatnost, a vila naravno ima izlaz na plažu. I onda otvorite oči, naravno, shvatite da nemate 2.8 milijuna eura koliko stoji baš ova s fotografija.

I ona zaista postoji u stvarnosti, ne samo u mašti osobe koja si jedva može priuštiti kavu na Stradunu. Stari ljetnikovac smješten je u okolici Dubrovnika. Izdanje je spektakularno samo po sebi jer kao da nas vodi u neka prošla vremena, a tu je i impresivan krajolik na kojeg se pruža pogled s prozora i iz dvorišta. Epitet ‘impresivnog’, osim krajoliku, možemo prepisati i veličanstvenom izdanju koje nikog ne ostavlja ravnodušnim. Već pri prvom pogledu na potencijal kojeg ljetnikovac nudi, slobodno možemo reći kako će budući vlasnici u njemu živjeti poput stare dubrovačke vlastele.

Prvi red do mora, a tek pogled….

Objekt se prostire na tri etaže, na približno 600 četvornih metara stambenog prostora. Osim ljetnikovca, impozantna je i okućnica na čak 3 tisuće četvornih metara na kojoj su smješteni vrtovi, voćnjaci te dva stara gospodarska objekta. Budući vlasnici uživat će u procesu adaptacije i uređenja izdanja koje je nekad služilo za ljetni odmor i razbibrigu. Svakako će ih osvojiti i dašak povijesti i priča iz prošlosti, što ovaj ljetnikovac čini jedinstvenom i raritetnom nekretninom.

U prošlosti, ovaj objekt se isticao luksuznim uređenjem, a novi vlasnik u svojim će rukama imati moć od starog izdanja napraviti bajkovitu rezidenciju i fantastično mjesto za odmor te za bijeg od svakodnevice. Smirujući, opuštajući efekt svakako ima i more, u čijoj se neposrednoj blizini nalazi ljetnikovac. Smješten je, naime, u prvom redu do mora pa se u dvorište ulazi sa same rive. Osim u zadivljujućim prizorima, svaki gost ljetnikovca uživat će i u njegovoj flori jer dvorište krase stabla poznatih dubrovačkih naranči čiji je miris točka na ‘i’ jedinstvenog doživljaja.

Uz povijesni moment te luksuz i mir koji sa sobom donosi, ljetnikovac vjerojatno najbolje ‘prodaje’ pogled u kojem se kroz stabla naranči nazire morsko plavetnilo, što stvara pravi zen trenutak koji ponekad doista „nema cijenu“.

Stranci kod renovacije paze na povijesna obilježja

Ali onda se sjetite da ima cijenu i da je na prodaju. Čast da posreduje između prodavatelja i kupca pripala je agenciji Libertas inženjering, čiji direktor Goran Pikunić drži rekord u prodaji najskupljeg kvadrata od kad je neovisne Hrvatske, a on iznosi – više 60 tisuća eura.

Na pitanje koji su najčešći zahtjevi kupaca nekretnina na jugu Lijepe Naše, spremno odgovora:

-Svakako zahtjevi ovise i o platežnoj moći. Stranci su orijentirani više na strogi centar grada oduševljava ih povijesna jezgra, ali pak bitna im je blizina mora. Klijenti s visokom platežnom moći zasigurno traže nekretninu koja je posebna, drugačija i koja će im pružiti sve ono o čemu i u čemu u potpunosti mogu uživati dok su na odmoru. I naravno da nudi privatnost daleko od gradske gužve. Također, uživaju u starim nekretninama koje imaju povijest i zasigurno ih znaju cijeniti te vrlo često vidimo kako prilikom renovacije i ulaganja stranci žele zadržati mediteranski stil i povijesna obilježja samih nekretnina. – naglašava Goran Pikunić.