Petak je, sunce više ne proviruje tek sramežljivo ispod oblaka, već prilično jasno daje na znanje da će nam ovaj vikend prirediti lijep ugođaj za druženje na otvorenom. No, kamo otići? Imamo prijedlog – još se uvijek stignete organizirati i provesti vikend u oazi zelenila samo sat i pol udaljenoj od Zagreba.

Otkrijte pitoreskni Podčetrtek, zelenu bajku tik uz granicu Hrvatske i Slovenije. Divna zelena priroda, prekrasne vizure, bogata kulturna, turistička i gastronomska ponuda…. Gradić Podčetrtek nalazi se u srcu Savinjske regije uz rijeku Sutlu i mjesto je koje svakako trebate posjetiti ako ne ovaj vikend onda svakako ovoga proljeća.

kamo za vikend
Foto: Terme Olimia

Krenite u istraživanje od Olimskog samostana franjevaca konventualaca koji je jedan od zaštitnih znakova ovog kraja, a nalazi se u podnožju planine Rudnice, u malom mjestu Olimje. U sklopu veličanstvenog dvorca nalazi se i crkva Uznesenja, jedna od najljepših baroknih građevina u Sloveniji. Samostan krije i neprocjenjivo umjetničko blago – drevnu samostansku ljekarnu oslikanu freskama koja je među najstarijima u Europi.

kamo za vikend
Foto: Terme Olimia

Jelenov greben i Vještičja koliba

Skrivenu duboko u zelenom prostranstvu, na kilometar od Olimskog samostana, pronađite zemlju bajki u kojoj se mali i veliki mogu prisjetiti Kekeca, Snjeguljice, Crvenkapice i ostalih omiljenih likova iz djetinjstva. Na putu do kolibe susret ćete junake iz bajki i povijesti i pokoju vješticu, a na kraju posjetiti muzej.

U blizini je i Jelenov greben, dom stotinjak jelena i muflona koji slobodno šeću prirodom. Posjetitelji s njima mogu biti u direktnom kontaktu i hraniti ih, što će posebno oduševiti najmlađe.

kamo za vikend
Foto: Terme Olimia
kamo za vikend
Foto: Terme Olimia

Otkrijte najbolje slovenske terme – sigurno ćete se vratiti!

U zelenoj oazi Podčetrtka, nalaze se Terme Olimia, jedne od najprepoznatljivijih slovenskih toplica. Opuštanje u obiteljskom wellnessu Termalija Family Fun, trenuci hedonizma u Wellnessu Orhidelia, detox u Svijetu sauna, avanture za pamćenje na bazenima i brojnim vodenim atrakcijama i jedinstven smještaj u Glamping Olimia Adria Village ili Hotelu Sotelia****, samo su dio bogate ponude.

Ulaznice za termalni svijet se mogu kupiti online na službenoj web stranici, dostupne su dnevne, trosatne, dječje ili noćne karte, a za one koji žele potpuni doživljaju tu je MEGAPASS koja otvara vrata u sve centre termalnih užitaka.

kamo za vikend
Foto: Terme Olimia

Kozjanski park i Čokolaterija Olimje

Oni željni akcije i rekreacije svakako bi trebali posjetiti Kozjanski park, točnije krški izvor Davjek, prekrasan primjer kotline i kraškog vrela, idealan za šetnje i piknike.

Prepoznatljiva kulinarska ponuda ovog kraja s lokalnim specijalitetima poput divljači i gljiva oduševit će gurmane. Za sladokusce vrhunac će biti posjet Čokolateriji Olimje. Riječ je o obiteljskoj tvrtki koja je oživjela tradiciju svojih predaka koji su čokoladu proizvodili u Beču prije Prvog svjetskog rata, a u ponudi ima širok izbor preukusnih ručno rađenih slastica.