Javila mi se klijentica koja teži 160 kg sa željom da počene vježbati jer ju bole leđa. Iskreno, mislim da ju je odgovor iznenadio. Savjetovala sam joj da prvih mjesec do dva samo šeta. Na pitanje koliko inače uspije šetati, rekla je oko 1000 koraka na dan. Ne može više jer joj je jako teško. Napravili smo plan da ode šetati oko izgrade po 500 koraka 2-3 puta dnevno kako bi na taj način izbjegla bolove, a na taj način će s vremenom uspjeti povećati broj koraka.

Uvijek treba naglasiti da je pristup klijentu individualan i da netko od 20 godina neće dobiti jednake savjete kao netko od 40 godina s istom kilažom od 160 kg, ali realno nije za očekivati da se odmah treba baciti na tjelovježbu.  Super bi bilo otići na plivanje, ali je to većini klijenata prekomplicirano. Nekoliko vježbica na stolici s dvije male bučice nisu na odmet za jačanje trupa, ali mislim da nije pametno krenuti s nekim ozbiljnijim vježbanjem dok kilogrami ne krenu dolje. Kada se to dogodi, tako će se povećavati i broj vježbi koje osoba može prakticirati. Kod Filipa s kojim sam počela raditi kada je imao 180 kg, nakon faze šetanja, slijedeća faza je bila penjanje i silaženje po stepenicama, a mjesec dana iza smo dodali 2 bučice kao opterećenje.  

Foto: Pexels

Zdrava prehrana ne jamči niske kalorije

Što se tiče prehrane, klijentica koju spominjem je bila odlučna u tome da zdravo jede. Ovo je još jedna zamka koja je vrlo česta kod klijenata. Riječ zdravo znači da biramo namirnice koje su manje procesuirane i koje su nutritivno veće gustoće, ali ne smijemo zaboraviti da su te iste namirnice jednako ili čak više kalorične u odnosu na nutritivno manje vrijedne namirnice. Primjer je opis njezinog obroka. Rekla je da pojede komad mesa i povrće s maslinovim uljem. Postavila sam joj dva pitanja. Kolika je težina mesa prije termičke obrade i koliko maslinovog ulja stavi. Odgovor je naravno bio da ne zna. Maslinovo samo onako prelije. Jedna jušna žlica maslinovog ima oko 130 kcal što znači da ako ga samo malo prelijete preko povrća, možete potrošiti i dvije jušne žlice, a to bi nas onda dovelo do 260 kcal. Ako računamo da je njezin bazalni metabolizam nažalost trenutno samo 900 kcal, jasno vam je da sa hranom koju percipiramo kao zdravu, treba jednako biti oprezan. Kad smo se već dotakli mesa, ako sami ukucavate vrijednosti za zbroj kalorija, znajte da se sve namirnice računaju prije kuhanja jer termički obrađene namirnice nemaju jednaku kilažu pa time ni iste kalorijske vrijednosti. 

Foto: Pexels

Još jedan primjer je klijentica sa 140 kilograma, 40 godina i sa sjedilačkim načinom života. Pitala me koliko ona mora hodati ili trenirati da bi mogla neometano uživati u kolačima. Kako da „trampi“ korake i općenito gibanje za hranu. Ta je klijentica savršen primjer želje za promjenom, uvođenjem tjelesne aktivnosti, ali i zamke koju klijenti moraju razumjeti kako bi ju izbjegli. 

Vježbanje nije dovoljno za skidanje kilograma

Dajte si vremena i budite strpljivi. Ne tražite instant-rješenja. Klijenticu od težine i sjedenja bole leđa, koljena, zglobovi općenito, a organizam je usporen, sagorijevanje kalorija u najsporijem modu. Nažalost, ona ne može i ne smije sanjati o tome da sutra trči 5 kilometara ili trenira 60 minuta s kilažama jer želi pojesti kolač. Ona mora i može ubrzati metabolizam tjelesnom aktivnošću, ali to je aktivnost poput plivanja i laganog šetanja. Također, mora se jedno vrijeme odreći kolača i jesti neke zamjenske slastice poput čokolade s velikim udjelom kakaa. 

Foto: Pexels

Isto tako ova klijentica mora pronaći raspored i vrijeme obroka koji će joj služiti do kraja života. Kada to uspostavi, tijelo će joj biti zahvalno, imat će raspored i neće više suvišno sve pretvarati u mast. Kalorije će se brže trošiti, a gubitkom će kilograma s vremenom moći dodavati nove fizičke aktivnosti koje će joj dodatno ubrzati sagorijevanje unesenih kalorija. U tom će razdoblju stvoriti zdrav odnos s hranom i uvidjet će da s manje kolača ima i više energije, manje će biti troma, koža i kosa bit će ljepše i s vremenom će joj se ta slika sebe toliko svidjeti da će zapravo njezino pitanje s početka izgubiti na važnosti, a ona će svakim danom  željeti biti bolja inačica sebe. Nakon godinu, dvije smjeti će pojesti taj kolač, ali ga sigurno više neće željeti svaki dan. 

Zaključno, koliko god godina i viška kilograma imali, strpljivo krenite u proces skidanja kilograma kako s pomoću tjelovježbe tako i s izborom prehrane. Ništa ne ide preko noći i stvarno je bitno da se na vašem putu dodatno ne ozlijedite ili naglim dijetama stvorite još dodatan stres za vaš organizam. 

Volite sebe i krenite s ljubavlju prema vašem tijelu. 

Irena Slovaček je profesorica engleskog i njemačkog jezika, licencirana fitness, joga i pilates instruktorica, te licencirana nutricionistica

Njezin rad možete pratiti na njezinu Instagram i facebook profilu te web stranici.