Bilo da se radi o kavi tijekom adventa, večeri uz svijeće ili božićnom ručku, s ljubavlju uređen stol važan je dio svake prigode – na kraju krajeva, ipak oči prve ogladne. Božićne zvijezde čine fantastičan središnji dio stola sa svojim prekrasnim braktejama. Stručnjaci iz Stars for Europe (SfE) donose praktične savjete i kreativne ideje za ukrašavanje stola božićnim zvijezdama.

DIY ideja: cvijet Božićne zvijezde i svijećnjaci

Ručno izrađeni držači za cvijeće te svijećnjaci s božićnim zvijezdama prirodni su ukras za stol koji se brzo i jednostavno izrađuje, a može se izložiti na razne načine.

Trebat će vam: male božićne zvijezde, zlatni sjaj, ljepilo u sticku, matirane jabuke, konusne svijeće, svijećnjaci sa šiljcima, epruvete, mahovina, zlatna žica, gulilica za povrće, naranče, ukrasna crvena vrpca i pribadače.

Evo kako sve to složiti!

Uzmite jabuku i nožem za povrće napravite rupu za epruvetu na mjestu stabljike, a zatim štapićem namažite malo ljepila oko rupe. Prekrijte ljepilo šljokicama i otresite sav višak. Na kraju umetnite epruvetu u rupu, ispunite ju vodom i u nju ubacite rezanu stabljiku božićne zvijezde.

Da biste napravili svijećnjak za božićnu zvijezdu, pažljivo izvadite malu božićnu zvijezdu iz posude, omotajte korijensku balu mahovinom i pričvrstite ju žicom. Savjet:

Zalijte biljku unaprijed tako da je korijenska bala vlažna. Na kraju umetnite svijećnjake sa šiljcima u kuglice od mahovine.

Omotajte crvenu vrpcu oko naranči, na vrhu zavežite mašnicu i pribadačom je pričvrstite na donju stranu voća. Na kraju posložite ručno izrađene držače za božićnu zvijezdu i svijećnjake na stol, zajedno s ukrašenim narančama i još glaziranih jabuka.

Ružičaste božićne zvijezde, zlatne vaze i čaše, svjetlucave božićne kuglice, svijeće i niz lampica dodat će blagdanski glamur, uz dašak nostalgije, romantičnoj atmosferi veličanstvenog božićnog stola. Zimska bobica (Ilex verticillata) i lišće eukaliptusa također odlično nadopunjuju ljepotu rezane božićne zvijezde pa po tanjurima rasporedite češere i rezane stabljike u malim tubama s vodom.

Ukrasi u tamnim, toplim nijansama zelene djeluju umirujuće i stvaraju opušteno raspoloženje, a uz to su u prekrasnom kontrastu s briljantnom kremasto bijelom božićnom zvijezdom. Priuštite svojim gostima blistavu dobrodošlicu stavljajući na tanjure ukrase od rezane krem božićne zvijezde. Savjet: Kako biste izbjegli kontaminaciju, omotajte krajeve stabljika zelenom cvjetnom trakom ili ih stavite u cvjetnu tubu napunjenu vodom.

Božićne zvijezde kao rezano cvijeće!

I kao rezano cvijeće, božićne zvijezde ističu se svojim ogromnim cvjetovima i dugim vijekom trajanja u vazi. Odrezane stabljike božićne zvijezde mogu ostati  svježe oko dva tjedna u posudi napunjenoj čistom vodom ili natopljenom cvjetnom pjenom. Odmah nakon rezanja, odrezane vrhove uronite u vruću vodu (oko 60°C) na nekoliko sekundi, a zatim odmah u hladnu vodu. Rezanu grančicu božićne zvijezde možete umetnuti i u božićnu kuglicu napunjenu vodom, sve skupa staviti u zdjelicu, a po potrebi dodati i pločicu s imenom koja pokazuje gostima tko gdje sjedi.