Čarobnjaci u kuhinji iz Majstor kuhar akademije donose vam recept crne tjestenine sa šalšom od cherry rajčica i škampi. Možda zvuči pretenciozno, ali zaista nije. Recept je jednostavan, počiva na osnovnim principima mediteranske kuhinje i odličan je odmak od monotonije recepata koje vrtite iz tjedan u tjedan. Dajte mu priliku.
RECEPT ZA 4 OSOBE:
SASTOJCI ZA TIJESTO:
- 400 grama brašna
- 4 jaja
- 1 žlica crnila od sipe
- sol po potrebi
SASTOJCI ZA UMAK:
- 500 g cherry rajčica
- 100 g maslaca
- 200 g mladog luka
- 1 vezica bosiljka
- chilli po želji
- 400 g škampi
- 1 dcl soka od rajčice
- 50 ml maslinovog ulja
- 10 g šećera
- sol po potrebi
- papar po potrebi

PRIPREMA:
Od brašna, jaja, crnila od sipe i soli zamjesite glatko tijesto te ga ostavite u hladnjaku da se odmori sat vremena. Za to vrijeme na tavi karamelizirajte šećer i na njemu karamelizirajte rajčice koje ste narezali na četvrtine. Zatim dodajte mladi luk narezan na ploške i škampe (cijele ili očišćene).
Sve zajedno sotirajte (brzo i kratko popržite pomicanjem tave naprijed-natrag) nekoliko minuta te podlijte sa sokom od rajčice i temeljcem od ljuštura škampi koje ste prokuhali u vodi. Umak začiniti sa soli, paprom i chillijem te kuhajte nekoliko minuta da se okusi sjedine. Odmoreno tijesto razvaljajte te narežite na željene oblike. Tijesto kuhajte u slanoj kipućoj vodi nekoliko minuta da tjestenina ostane al dente. Kada je tjestenina kuhana stavite ju na rastopljeni
maslac da se tijesto obloži s maslacom. Servirajte tako da na tanjur stavite umak u kojeg ste nasjeckali bosiljak na trakice, a na umak položite tjesteninu obloženu maslacem. Dekorirajte po želji.