Čarobnjaci u kuhinji iz Majstor kuhar akademije donose vam recept crne tjestenine sa šalšom od cherry rajčica i škampi. Možda zvuči pretenciozno, ali zaista nije. Recept je jednostavan, počiva na osnovnim principima mediteranske kuhinje i odličan je odmak od monotonije recepata koje vrtite iz tjedan u tjedan. Dajte mu priliku.

RECEPT ZA 4 OSOBE:

SASTOJCI ZA TIJESTO:

  • 400 grama brašna
  • 4 jaja
  • 1 žlica crnila od sipe
  • sol po potrebi

SASTOJCI ZA UMAK:

  • 500 g cherry rajčica
  • 100 g maslaca
  • 200 g mladog luka
  • 1 vezica bosiljka
  • chilli po želji
  • 400 g škampi
  • 1 dcl soka od rajčice
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 10 g šećera
  • sol po potrebi
  • papar po potrebi
Crna tjestenina sa šalšom i škampima odličan je odmak od kulinarske svakodnevice. Foto: Unsplash
Crna tjestenina sa šalšom i škampima odličan je odmak od kulinarske svakodnevice. Foto: Unsplash

PRIPREMA:

Od brašna, jaja, crnila od sipe i soli zamjesite glatko tijesto te ga ostavite u hladnjaku da se odmori sat vremena. Za to vrijeme na tavi karamelizirajte šećer i na njemu karamelizirajte rajčice koje ste narezali na četvrtine. Zatim dodajte mladi luk narezan na ploške i škampe (cijele ili očišćene).

Sve zajedno sotirajte (brzo i kratko popržite pomicanjem tave naprijed-natrag) nekoliko minuta te podlijte sa sokom od rajčice i temeljcem od ljuštura škampi koje ste prokuhali u vodi. Umak začiniti sa soli, paprom i chillijem te kuhajte nekoliko minuta da se okusi sjedine. Odmoreno tijesto razvaljajte te narežite na željene oblike. Tijesto kuhajte u slanoj kipućoj vodi nekoliko minuta da tjestenina ostane al dente. Kada je tjestenina kuhana stavite ju na rastopljeni
maslac
da se tijesto obloži s maslacom. Servirajte tako da na tanjur stavite umak u kojeg ste nasjeckali bosiljak na trakice, a na umak položite tjesteninu obloženu maslacem. Dekorirajte po želji.