Kada opasni TikTok trend pokrene tinejdžer teško je shvatiti. No, upravo je šokantno i jako opasno po zdravlje ovo što je učinila američka stomatologinja. Naime, TikTokerica je objavila video u kojem savjetuje ljude kako kod kuće očistiti kamenac s profesionalnim zubarskim instrumentima, koje, kako savjetuje, mogu kupiti preko e-baya. Inače, skidanje kamenca kod kuće je trend koji je na TikToku pokrenut još prošle godine.

Upitali smo našu stomatologinju dr. Hanu Kralj je li moguće očistiti zubni kamenac kod kuće.

– Video je zabrinjavajući i opasan na više razina. Prvo, instrument koji gospođa u videu drži u ruci je zastario, prevelik i traumatičan i zaista ga nitko ne bi smio imati u kupaonici. Ako je već došlo do stvaranja kamenca na zubima (a kamenac na zubima je mineraliziran plak) onda se trebate obratiti stomatologu koji će ga stručnom tehnikom, ultrazvučnim nastavkom, skinuti – kazala je dr. Kralj.

skidanje kamenca kod kuće
Stomatologinja Hana Kralj misli da zubarskim instrumentima nikako nije mjesto u kupaonici.

A da do stvaranja kamenca ne dođe, ljudi kod kuće svakako imaju važan zadatak.

– Kod kuće moramo redovitim četkanjem čistiti meke naslage na zubima – plak. Riječ je o živim bakterijama. Ako je došlo do kamenca znači da zadaću kod kuće nismo dobro obavili, pa ostalo treba prepustiti profesionalcima – zaključila je dr. Kralj.

Video je postao viralan, a to je, čini se, i bio cilj vrle liječnice koja ga je i snimila. Lajk – ispred Hipokratove zakletve.