Osmo izdanje Istria Wine&Walka, prvog i najvećeg vinskog eventa ovog tipa u Hrvatskoj, još je jednom oduševio sve sudionike i brojnim novostima kako u gourmet ponudi tako i na samoj stazi, priredio pravu gourmet čaroliju.

Na 10 kilometara dugom vinskom pješačkom pohodu sudionike je dočekala ponuda 9 vrhunskih i nagrađivanih istarskih vinara – Bassanesea, Kozlovića, Frankovića, Claija, Benčića, Fiore vina, Cattunara, Bastiana i Veralde – te gourmet specijaliteti 9 lokalnih partnera. 

Posebna pažnja ove se godine posvetila upravo cjelokupnom gourmet doživljaju i izradi jela koja su se savršeno sljubila s vinima, a koja su među ostalima pripremili i vrsni chefovi renomiranih restorana poput Priske Thuring iz Stare škole, Ane Morgan iz restorana Morgan te Floriane Ružić iz Primizie by San Rocco. 

Atraktivna šetnja kroz labirinte vinograda

Specijalitete kao slanu torticu punjenu s tunjevinom i vlascem ili gljivama i pršutom, proljetni orzotto s aromatičnim biljem, salatu od sipa s proklijalim slanutkom, slatkim graškom, kaparima od maslačka i domaćim crnim vinskim octom na krekeru od leće, Istrian bbq pulled pork sandwich sa bbq sosom i aromatičnim biljem i mariniranim sezonskim povrćem te brojne druge, za goste su pripremali Poluotok, Villa Soši, Circolo, Sirana Radošević i Comunità degli Italiani di Villanova, uz već spomenute Staru školu, Konobu Morgan i Primizie by San Rocco.

-Drago mi je što još jednom mogu reći da je odaziv bio odličan i da je event rasprodan u nekoliko dana, jer ipak sve to radimo kako bismo potaknuli dolaske u destinaciju. Uz brojne posjetitelje iz Hrvatske imali smo 50 posto posjetitelja iz inozemstva, većinom iz Slovenije, Austrije i Njemačke, a brojni nam se rado vraćaju. Stoga, iz godine u godinu želimo im ponuditi nešto novo i na neki način iznenaditi. Iskorak koji smo napravili u odnosu na prijašnja izdanja je da smo podigli kvalitetu eventa ponudom i bojnim novostima na stazi te da smo prepolovili broj kotizacija kako bismo stvorili jedan intimniji event i pružili im jedinstveno iskustvo, a njihovi komentari potvrdili su nam da smo donijeli pravu odluku – istaknula je Michelle Pilat, direktorica Turističke zajednice Općine Brtonigla.

Brojni noviteti i iznenađenja učinili su ovu opuštajuću šetnju kroz labirinte vinograda još posebnijom i atraktivnijom. Od pogleda na jezerce u vinogradu koji je očarao sudionike na samom početku staze do novog punkta kod vidikovca Kastanjari, najviše točke rute s kojeg se pruža predivan pogled na Učku i Jadransko more.

Zabava na svakom punktu!

Novi punkt postavljen je i kod umjetničke Galerije Tigor u Donjim Baredinama, gdje se mogla pogledati izložba, a posebno dojmljiv bio je skriveni kutak u sjeni hrastova pokraj Škarlinskog potoka. Šetače je na raznim punktovima dočekao i zabavni program s glazbom i plesom te čak dvije predstave poznatog Istra Inspirita, inspirirane legendama ovoga kraja.

Predivna priroda, opuštena atmosfera i bajkovito uređeni punktovi s balama sjena pridonijeli su stvaranju intimne oaze za odmor i uživanje u onom najboljem što sjeverozapadna Istra nudi, a kao uspomenu na ovaj poseban dan sudionici su dobili platnenu torbu i piknik deku.

Istria Wine & Walk jedna je od mnogih gourmet manifestacija koje tijekom godine organizira Klaster sjeverozapadne Istre, a koji razvojem i unapređenjem istih privlači brojne domaće i strane ljubitelje vrhunske eno-gourmet ponude u ovaj dio Istarskog poluotoka.