Trudnoća se s pravom naziva drugim stanjem. Žena kroz tih devet mjeseci prolazi kroz razne fizičke i psihičke promjene. Neke od njih su ugodne, a neke baš i ne. Tako se tijekom godina uvriježila činjenica da zubi trudnica propadaju, a karijesi se samo redaju jedan za drugim. No, smijemo li za loše stanje zubi okriviti svoje drugo stanje? Tri mita o trudnicama i njihovim zubima za nas je razbila stomatologinja i parodontologinja Hana Kralj.

Mit #1 Žene gube kalcij iz zuba tijekom trudnoće

Ako tijekom trudnoće uzimate kalcij kao dodatak prehrani učinit ćete to za dobar razvoj svojeg djeteta, ali sasvim bespotrebno zbog svojih zubi. Kalcij u zubima tijekom trudnoće ne nestaje.

Mit #2 Trudnice ne smiju ići kod zubara

Dapače, neke žene bi za vrijeme trudnoće kod stomatologa trebale ići učestalije nego prije. Lokalna anestezija im je dopuštena, a rentgen, naravno, nije.

Mit #3 Hormoni mogu u velikoj mjeri utjecati na loše stanje zubi kod trudnice

Nikako. Za vrijeme trudnoće zubno meso više natiče, pa je u nekim slučajevima mnogo teže nego inače očistiti plak četkicom. No, to nije problem koji pravovremeni odlazak stomatologu ne može riješiti.

Trudnice na važnost temeljitog četkanja zubi često zaborave.
Trudnice na važnost temeljitog četkanja zubi često zaborave. Foto: Pexels

Higijena zubi za trudnice je izuzetno važna

Jutarnje mučnine koje zapravo traju tijekom cijelog dana, u nekim slučajevima rezultiraju jako čestim povraćanjem. Moguće je da kiselina iz želuca nepovoljno utječe na zube žene zbog čega je također važno što prije posjetiti stomatologa.

No, takvi slučajevi nisu česti. Ipak, prema istraživanju iz 2012. godine provedenom nad 1094 trudnice u francuskim bolnicama više od 51 posto njih imalo je barem jedan karijes. Oralna higijena za vrijeme trudnoće je izuzetno važna, a žene za vrijeme blaženog stanja kao da na to zaborave.