Iako poduzetništvo za žene nikada nije pero-laka kategorija, može nas osloboditi velikog tereta. Upravo to se dogodilo Danieli Drčec koja je dugi niz godina radila u velikoj korporaciji, a u trenutku kada je dala otkaz bila je na rukovodećoj poziciji, vozila je službeni automobil, imala službeni laptop, mobitel i sve ostale povlastice koje idu uz poziciju.

– Posao mi je bio na prvom mjestu, bila sam na dispoziciji 24 sata na dan, a radno okruženje je bilo toksično. Stalno sam bila pod stresom. I, ono što je najvažnije zapostavila sam ulogu i supruge i majke. To mi je bio znak da moram nešto promijeniti. – započela je svoju priču o poduzetništvu Daniela.

Otkaz je prije osam godina dala uz suprugovu potporu jer u tom trenutku nije imala plan B.

– Često kažem da sam iz štikli uskočila u gumene čizme. Htjela sam se vratiti zemlji, pa sam odmah završila edukaciju o ekološkom poljodjelstvu, a na obiteljskoj zemlji smo otvorili opg, gdje sam sadila razne plodove – prvo za obiteljske potrebe, a kasnije sam počela izrađivati i turističke suvenire. Naime, na Krku iznajmljujemo apartamane, a s obzirom na to da na tom dijelu otoka nije bilo baš autohtonih food suvenira, naši turisti su nam bili jako zahvalni i jako su cijenili to što sam im punudila nešto autentično i drukčije. – prisjeća se Daniela puta koji ju je doveo do proizvoda koji danas predstavlja temelj njezina poslovanja – aromatizirane soli.

– Često kažem da su soli pronašle mene, a ne ja njih. Naime, s obzirom na to da sam sadila začinsko bilje, viškove sam konzervirala sa solju. I tako sam zapravo shvatila da su armatizirane soli taj proizvod kojeg na tržištu nema.

Aromatizirane soli imaju 18 okusa.

I tako je sistemom pokušaja i pogrešaka svaki od 18 okusa soli dovodila do savršenstva.

– Radim s bio kristaličnom morskom soli koja nije prolazila dodatne industrijske procese izbjeljivanja i slično. Začinsko bilje, voće, povrće, gljive i sve ostalo što koristim ekološki je uzgojeno, a osim slane linije imamo slatku i ljutu i to s malim udjelom šećera. Poanata aromatizirane soli je u tome da oplemenjuje svako jelo i štedi vam vrijeme. Ne morate razmišljati gdje ćete nabaviti ekološki uzgojen bosiljak ili limun, jer ga imate u Adorable aromatiziranoj soli.

Danieline soli su danas dostupne u trgovinama delikatesne i zdrave hrane, suvenirnicama, turstičkom sektoru, a i njezinu webshopu. Tako ju i pronalaze brojni kupci, koji njezine soli poklanjaju čak i kao zahvalnice za vjenčanja, a božićna kolekcija već je spremna. 

Zahvalnice za vjenčanje
Božićno kolekcija.

Je li joj lako – nije, je li mirnija nego prije osam godina – je.

– Korporativno iskustvo mi je puno pomoglo u razvijanju vlastitog biznisa i ne žalim za njim. Ali, često u šali kažem, nadam se da sam na vrijeme otišla. – govori Daniela i objašnjava zašto je danas, po njezinu sudu, bolja majka, supruga, prijateljica – čovjek.

– Imam drugi sustav vrijednosti, posao nikada više nije na prvom mjestu. Promijenila sam način odjevanja, više mi nije važno nositi brendiranu odjeću. Kao majka i supruga sam prisutnija u trenutku – kada mi se dijete obrati, saslušam ga, odmah ima moju punu pažnju i koncentraciju. Prije sam bila opterećena poslom i sve što nije imalo veze s poslom čula bih kao pozadinske šumove. Imam vremena za prijateljsku kavu.

Daniela danas više nema onu financijsku sigurnost, jer poduzetništvo, a osobito proizvodnja ovako nišnog proizvoda, ima svoje zakonitosti i specifičnosti.

– Nikada ne znate kada će vam stići velika narudžba i uvijek morate imati spremnu određenu količinu proizvoda, a time naravno i riskirate. No, na kraju uvijek sve nekako dođe na svoje. – zaključila je Daniela.