Na internetu je stotinu članaka s još toliko savjeta o tome koje biste navike mogli ili trebali usvojiti kako biste na bilo koji način poboljšali kvalitetu života. Većina ih je teško provediva u realnom životu ili naprosto banalna. No, ove tri koje smo izdvojili nam se čine dovoljno jednostavne, a doista mogu rezultirati s pozitivnom životnom promjenom.

1. DOSADA

Dopustite si da vam bude dosadno barem sat vremena na tjedan. Na prvu vam možda zvuči trivijalno. No, razmislte; kada vam je zadnji put u životu bilo dosadno? Hektična svakodnevica koja se sastoji uglavnom od trčanja s obveze na obvezu, stresiranja na poslu i izazovne obiteljske dinamike. Nekim ljudima je brz način života izgovor da nikada ne budu u miru samo s vlastitim mislima, jer ih se strah s njima suočiti. No, dosada ima nekoliko fantastičnih prednosti, kako je istaknuo prof. dr. Shahram Heshmat na svojem blogu Science of Choice:

Dosada je dobra za naše mentalno zdravlje, potiče kreativnost i poboljšava kvalitetu života.  Foto: Pexels
Dosada je dobra za naše mentalno zdravlje i potiče kreativnost. Foto: Pexels
  • dosada je dobra za naše mentalno zdravlje. Svakodnevno smo bombardirani s tisuće raznih informacija, jer su nam lako dostupne. Naš mozak je njima prenatrpan. Kada se odmaknemo od društvenih mreža i ostalih izvora informacija dovoljno dugo da nam bude dosadno, dopuštamo mozgu da se odmori. A to je fantastično!
  • dosada potiče kreativnost. Kada vam je dosadno, mozak sam pronalazi način da se zabavi. Pritom smišlja kreativne ideje i rješava probleme. Kada nema vanjskih podražaja, upotrebljavamo maštu i razmišljamo na drukčiji način.

2. PISANJE DNEVNIKA

Da, čini se da je pisanje dnevnika postalo još jedan influenserski trend. No, ovaj trend bi zapravo mogao biti itekako koristan. Evo zašto:

  • pisanje dnevnika pomaže smanjiti stres. Stručnjaci tvrde da zapisivanjem svojih misli možete otpustiti pritisak kada ste preokupirani ili vas odjednom muči sto stvari.
  • nekoliko istraživanja potvrdilo je da vođenje dnevnika može utjecati na bolje raspoloženje i općenito bolje stanje organizma. U istraživanju kod 70 anksioznih ljudi koji su 12 tjedana svakodnevno zapisivali pozitivne misli kasnije su potvrđeni slabiji simptomi depresije i anksioznosti.
  • Zapisivanje svojih osjećaja i misli vezano za neku situaciju koja vas muči, prvi je korak prema razumijevanju kako se s tom situacijom nositi, zbog čega biste lakše mogli otkriti koji je vaš sljedeći korak u rješavanju problema.
Zapisivanje vlastitih misli i osjećaja pomaže nam kod otpuštanja pritiska te je jedna od navika koje poboljšavaju kvalitetu života.  Foto: Pexels
Zapisivanje vlastitih misli i osjećaja pomaže nam kod otpuštanja pritiska. Foto: Pexels

3. TJELOVJEŽBA

Da, počnite vježbati. Jučer. Ne (samo) zbog izgleda, već zbog zdravlja. I to ne samo fizičkog već i mentalnog. Istresite se na giriji ili pokretnoj traci za trčanje, a ne na kolegi ili članovima obitelji.