Posljednjih nekoliko godina hrvatski turizam živnuo je i zimi. Kućice za iznajmljivanje u Gorskom Kotaru niču kao gljive i koliko god da ih ima, termini u kalendarima iznajmljivača samo se križaju. Ako ste jedan od onih kojeg vikend avantura u Gorskom Kotaru tek iščekuje ovih dana ili na proljeće, svakako želimo ukazati na dvorac Staru Sušicu. Riječ je o dragulju koji na visini od 800 metara u blizini Ravne gore stoji još od 14. stoljeća. Na prvu bi vam se moglo učiniti da se nalazite na kulisi snimanja novog nastavka o planetarno poznatom čarobnjaku Harryju Potteru, no riječ je o znamenitosti kod koje su jedinu čaroliju odradile priroda i povijest.

Dvorac Stara Sušica – od Frankopana do planinarskog doma

Dvorac Stara Sušica podigla je obitelj Frankopan, a zahvaljujući dobroj restauraciji i danas svojom raskoši oduzima dah svima koji ga dođu posjetiti. Nalazi se u netaknutoj stoljetnoj šumi, zbog čega svakako valja doći, prošetati, posjetiti ga bilo da planinarite ili dolazite automobilom. Dvorac je danas planinarski dom, i ako u njemu želite prenoćiti ili pojesti, svakako ćete se morati unaprijed najaviti i to samo ako vas u društvu ima dvadesetak. Dvorac inače po tom principu ugošćuje vrtićke ili učeničke skupine djece kojima pruža fantastičan sadržaj u prirodi i u dvorcu. Kapacitet mu je za stotinjak osoba.

Unutrašnjost nije namjenjena razgledavanju upravo zato što u njemu najčešće već borave grupe djece ili odraslih, zauzet je uglavnom nekoliko mjeseci unaprijed. No, ako svoj odmor provodite u jednoj od bajkovitih kućica u Gorskom Kotaru, odvojite jedno popodne i doživite jedinstveni spoj povijesti i prirode.

U blizini dvorca Stara Sušica je i Centar za posjetitelje Velike zvijeri, gdje možete saznati zanimljive činjenice o medvjedu, vuku i risu, stanovnicima gorskih šuma. Jer kakva bi to priča o Harryju Potteru bila da ne uključuje zvijeri? Ni ova hrvatska nije izuzetak.