Namirnica koju će se ovih dana najviše spominjati, ali i konzumirati su – jaja. Kako da ih obojate ili ukrasite sada vam nećemo govoriti, ali o svim nutritivnim dobrobitima ove jeftine i lako dostupne namirnice svakako hoćemo. Iako je bilo nedoumica oko toga je li jaje za nas dobro ili ne, jer su neke studije jaje optuživale da povisuje loš kolesterol i rizik od bolesti srca, novija istraživanja taj su mit srušile. No, o tome nešto kasnije.
Na početku recimo zašto su jaja baš tako dobra za nas – prepuna su proteina, vitamina i minerala neophodnih za naše zdravlje. Zapravo, stručnjaci tvrde da su jaja jedna od najhranjivijih namirnica na planetu.
Ima sve!
Jedno veliko jaje sadrži:
- 6,24 grama proteina (samo bjelanjak jajeta ima 4 grama proteina)
- 74 kalorije
- 5 grama masti
- svih 9 esencijalnih aminokiselina
- vitamini i minerali uključujući B kompleks, A, D, E i K, željezo i jod
Žumanjci su posebno dobar izvor minerala, uključujući željezo, fosfor, cink, jod i selen, a svaki od njih igra ključnu ulogu u održavanju imuniteta, ravnoteže među hormonima i potpore općem zdravlju.
Jaja također sadrže važne antioksidanse. Prirodni protuupalni spojevi pomažu u zaštiti naših očiju bolesti očiju povezane sa starenjem.
Reputacija jaja bila je dosta dugo na ‘ledu’. No, nedavne studije su razotkrile ovaj mit i otkrile da zapravo ne postoji značajna veza između konzumacije jaja i povećanog rizika od srčanih bolesti ili moždanog udara.
Jedno jaje svaki dan!
Zapravo, konzumacija jaja kao dio uravnotežene prehrane može biti korisna za zdravlje srca. Jaja su bogata proteinima i zdravim mastima koje mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka i moždanog udara, te snižavanju lošeg kolesterola i povećanju dobrog.
Liječnici preporučuju konzumaciju jednog jajeta na dan kao dio zdrave, uravnotežene prehrane.
Ako vas brinu kalorije, pokušajte pripremati jaja koristeći metode s niskim udjelom masnoće poput kuhanja ili poširanja umjesto prženja. Jaja kombinirajte s hranom bogatom vlaknima poput zobenih pahuljica, kruha od cjelovitih žitarica ili svježeg povrća poput brokule i špinata što će vas zasititi i nećete imati potrebu jedno značajno vrijeme pojesti nešto drugo.