Namirnica koju će se ovih dana najviše spominjati, ali i konzumirati su – jaja. Kako da ih obojate ili ukrasite sada vam nećemo govoriti, ali o svim nutritivnim dobrobitima ove jeftine i lako dostupne namirnice svakako hoćemo. Iako je bilo nedoumica oko toga je li jaje za nas dobro ili ne, jer su neke studije jaje optuživale da povisuje loš kolesterol i rizik od bolesti srca, novija istraživanja taj su mit srušile. No, o tome nešto kasnije.

Na početku recimo zašto su jaja baš tako dobra za nas – prepuna su proteina, vitamina i minerala neophodnih za naše zdravlje. Zapravo, stručnjaci tvrde da su jaja jedna od najhranjivijih namirnica na planetu.

Jaje je jedna od najhranjivijih namirnica na svijetu. Foto: Pexels

Ima sve!

Jedno veliko jaje sadrži:

  • 6,24 grama proteina (samo bjelanjak jajeta ima 4 grama proteina)
  • 74 kalorije
  • 5 grama masti
  • svih 9 esencijalnih aminokiselina
  • vitamini i minerali uključujući B kompleks, A, D, E i K, željezo i jod

Žumanjci su posebno dobar izvor minerala, uključujući željezo, fosfor, cink, jod i selen, a svaki od njih igra ključnu ulogu u održavanju imuniteta, ravnoteže među hormonima i potpore općem zdravlju.

smile li se jaja jesti svaki dan
Kada ga servirate s povrćem može vas dugo držati sitima. Foto: Pexels

Jaja također sadrže važne antioksidanse. Prirodni protuupalni spojevi pomažu u zaštiti naših očiju bolesti očiju povezane sa starenjem.

Reputacija jaja bila je dosta dugo na ‘ledu’. No, nedavne studije su razotkrile ovaj mit i otkrile da zapravo ne postoji značajna veza između konzumacije jaja i povećanog rizika od srčanih bolesti ili moždanog udara.

Jedno jaje svaki dan!

Zapravo, konzumacija jaja kao dio uravnotežene prehrane može biti korisna za zdravlje srca. Jaja su bogata proteinima i zdravim mastima koje mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka i moždanog udara, te snižavanju lošeg kolesterola i povećanju dobrog.

smiju li se jaja jesti svaki dan
Jedno jaje na dań preporučaju liječnici. Foto Pexels

Liječnici preporučuju konzumaciju jednog jajeta na dan kao dio zdrave, uravnotežene prehrane.

Ako vas brinu kalorije, pokušajte pripremati jaja koristeći metode s niskim udjelom masnoće poput kuhanja ili poširanja umjesto prženja. Jaja kombinirajte s hranom bogatom vlaknima poput zobenih pahuljica, kruha od cjelovitih žitarica ili svježeg povrća poput brokule i špinata što će vas zasititi i nećete imati potrebu jedno značajno vrijeme pojesti nešto drugo.