Od odjeće do interijera – svjetska dizajnerska industrija polako, možda i presporo, radi na upotrebi održivih materijala s ciljem što manjeg zagađenja okoliša. Trend je to posljednjih godina koji slijedi i Hrvatska. Zato ističemo vrijedan rad dvije mlade dizajnerice – Ele Meseldžić i Andreje Lovreković koje su koristile biljku rogoz i kombinirale ju s prirodnim vezivnim materijalom kako bi dobile novi biokompozitni materijal. Projekt su nazvale Dizajner sakupljač i održale izložbu u HDD-u, galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva u Zagrebu.

održivi materijali
Biokompozitni materijal koji su Ela i Andreja dobile kombinirajući biljku rogoz s vezivnim materijalima.

Suradnja s obrtnicima

Cijela priča je tim više zanimljivija s obzirom na to kako su se informirale o radu s rogozom. Naime, djevojke su posjetile dvije obrtničke obitelji – Zagorščak iz Kamenica pokraj Lepoglave i obitelj Agram iz Koprivnice. Oni već treću generaciju za redom u svojim obrtima koriste upravo rogoz za tkanje pletenih predmeta poput cekera, prostirki, obuće i slično.

održivi materijali
Biljka rogoz u prirodi, gruboj obradi i tkanju – kako to rade obrtnici.

Obrtnici koriste listove rogoza za pletenje na tkalačkom stanu, a mi smo razmišljale na koje načine bi ga dizajneri mogli koristiti s nekim odmakom. Da bismo dobili biokompozitni materijal, masu koja se može oblikovati, potrebno je povezati osnovnu sirovinu s vezivima. Isprobavale smo različita prirodna veziva kako bi dobile različita svojstva materijala: na primjer može li se savijati ili ne, je li njegova površina sjajna ili mat i slično – kazala nam je Ela Meseldžić, a na pitanje jesu li njihovi konačni proizvodi već iskoristivi za industrijski dizajn odgovara:

-Ima perspektive, ali je potrebno još puno raditi sa stručnjacima iz raznih područja. Materijal se može prešati i tako oblikovati u forme, ali je neophodan dodatan rad na njegovu sastavu da bi završnom obradom mogao imati bolja tehnička svojstva.

Nadamo se da je ovo tek početak jedne lijepe ekološke priče iz Hrvatske!