O našoj proslavljenoj manekenki Kristini Šalinović dugo u medijima nije bilo ni riječi. Otkako je u studenom 2021. rodila dječaka isključivo se posvetila majčinstvu. U Milanu živi sa zaručnikom tatoo umjetnikom Enricom Miglioratijem, a svoj Instagram profil je ugasila. No, upravo nedavno nam je za oko zapeo IG profil brenda Macrachet kojeg, kako se ubrzo ispostavilo, potpisuju dvije mame – Kristina Šalinović i njezina prijateljica Srpkinja Jelena Savić, koja se također kao manekenka zaljubila u Talijana i sada živi u Italiji.

-Upoznale smo se igrom slučaja u avionu za Siciliju gdje smo zajedno trebale snimiti jednu kampanju. Prvo smo međusobno satima pričale na engleskom, a onda smo shvatile da možemo i na “naški”. I, eto, nakon skoro devet godina i dalje se družimo. Istina, na daljinu, ali takva su prijateljstva najjača, zar ne?

Hobi smo pretvorile u posao

Međutim, jedno teško iskustvo njihovo je prijateljstvo još više učvrstilo. Naime, obje su imale velikih poteškoća sa začećem.

-Ponovno nas je spojilo jednako i teško putovanje prema majčinstvu, gdje smo bile tu jedna za drugu. I kroz priču smo shvatile, pa zašto ne bismo udružile snage i zajedno napravile nešto. I eto, tako se rodio i Macra(me)-(cro)Chet! – priča nam Kristina koja se za macrame tehniku pletenja zainteresirala još u karanteni kada je, kako kaže, morala pronaći neku zanimaciju da ne ‘izludi’.

– Ja realno pletem još od srednje godine. Samo što više ne pletem i ne češljam kosu, nego užad i konope. No, ozbiljno sam se u cijelu priču upustila tek kada se rodio bebač. Tražila sam nešto što mogu raditi u svoje slobodno vrijeme što će mi opustiti mozak i okupirat ruke. I malo po malo, ukras po ukras, krenule su ideje. Izradjujem dječje ukrase za sobu i asesoare, te kada me ulovi inspiracija – home decor i za velike ukućane.

Frizerstvo je na pauzi zbog majčinstva

Jelena se bavi heklanjem (crochet), tehnikom pletenja u kojoj se pređa oblikuje u teksturiranu tkaninu pomoću kukaste igle. Njezini su komadi uglavnom odjevni.

-Završila sam srednju školu za dizajnera i htjela sam probati nešto novo. Heklanje je krenulo kao antistres. Na kraju je u ove četiri godine ‘kukica’ postao moj najbolji prijatelj. Donedavno sam heklala za prijatelje i poznanike, no došlo je vrijeme da od hobija pokušam napraviti nešto ozbiljnije. Izradjujem slow fashion odjeću, asesoare i igračke. Modeling je na čekanju, ali vidjet ćemo što će biti sutra. Za sad samo majčinstvo i heklanje! – priča nam Jelena.

Kristina je svoju priču s modelingom odavno završila. Prije šest godina je u Zagrebu otvorila frizerski salon, kojeg je, međutim, zbog pandemije bila primorana zatvoriti.

-Frizerstvo sam stavila na pauzu, jer se želim posvetiti majčinstvu što više mogu. Obje ipak nakon tolikog čekanja i muke, želimo biti s našom djecom što više možemo. I zato želimo stvoriti nešto što će nam to i dopustiti.

kristina šalinović pletivo
Heklana Macrachet haljina. Foto: Instagram

Kako funkcionira poslovna suradnja na daljinu?

-Koliko smo si blizu, toliko smo si i daleko. Radimo zajedno, pričamo od jutra do sutra, ali smo dva sata ipak udaljene jedna od druge. No to nas ne sprečava da održavamo sastanke i vodimo ovaj projekt zajedno. – kaže Jelena. Podjela posla je jednostavna, jer se svaka koristi drukčijom tehnikom izrade pletiva. Oko ostalih poslovnih odluka lako se dogovore.

Slow fashion, zero waste

S obzirom da su obje mame koje rade od kuće, ponekad se u rad ‘upletu’ i mališani.

-Kad imamo teške dane (bebač i ja), na neki način moram smiriti mozak, pa u tome macrame puno pomaže. Netko ima antistres loptice, ja imam pletenje. – kaže Kristina. Macrachet je brend koji postoji jedva dva mjeseca. No, interes za njihovim radovima već postoji.

Kristina Šalinović Pletivo
Macrachet asesoari koje izrađuje Kristina. Foto: Instagram

-S obzirom da smo krenule sa svime prije par mjeseci, jako smo zadovoljne. Ne očekujemo neki veliki BOOM, jer ipak nismo fast fashion brand koji ‘štanca’ tisuće komada u minuti. Mi smo dvije mame koje svoju antistres strast žele podijeliti s drugima. Svaka naša kreacija je napravljena s puno pažnje i ljubavi prema svojem, ajmo ga nazvati – poslu. Tih par sati što odvojimo za sebe dok su djeca s tatama ili bakama, a uskoro i u vrtićima, želimo se posvetiti nečemu što neizmjerno volimo i što na kraju dana i živimo. Obje smo zaljubljenice u slow fashion, boho stil, slow living style, te tu ljubav želimo podijeliti i s drugim istomišljenicima. – ovako pričaju o filozofiji svojeg brenda u koju se prirodno uklapa i ideja o zero wasteu i ekološki prihvatljivim materijalima s kojima rade.

-Imamo puno zajedničkih načina življenja pa nas tako spaja i ljubav prema Majci Prirodi. Odlučile smo ako ćemo već nešto napraviti, onda ćemo napraviti kako treba! Macrachet je ekološki osvješten brend iz više razloga: koristimo isključivo ekološki prihvatljive materijale, svaki naš ‘otpadak’ ili postane neki novi maleni asesoar ili završi kao punjenje za igračke. Pokušavamo ne proizvoditi smeće. Ne koristimo plastiku, vec samo stvari i materijale koje naši kupci i mi možemo reciklirati. Cilj nam je raditi minimalnu količinu otpada koju stvaramo zajedno s našim korisnicima.