Regionalna premijera hollywoodskog spektakla „Oppenheimer”, jednog od najiščekivanijih filmova ovoga ljeta, održana je sinoć u u sklopu 70. Pulskog filmskog festivala u Istarskom Narodnom Kazalištu u Puli jer je nažalost projekcija u areni morala biti odgođena zbog loših vremenskih uvjeta. Iako je projekcija počela iza ponoći, film redatelja Christophera Nolana o znanstveniku J. Robertu Oppenheimeru, kojega su prozvali ocem atomske bombe, privukao je toliku pozornost i interes publike da bi i više tisuća ljudi gledalo film da je to bilo  moguće. 

U režiji Christophera Nolana, „Oppenheimer” je epski triler koji publiku gura u pulsirajući paradoks zagonetnog čovjeka koji mora riskirati uništenje svijeta kako bi ga spasio. U njenom središtu je J. Robert Oppenheimer, američki znanstvenik koji je bio na čelu Projekta Manhattan tijekom kojega je stvorena atomska bomba. 

Nakon prikazivanja filma posjetitelji nisu mogli kriti oduševljenje prikazanim jer nakon što odgledate Oppenheimera puno toga će vas potaknuti na razmišljanje i analizu viđenog. 

Nažalost tema filma se dosta može poistovjetiti sa današnjim političkim stanjem i situacijom u Europi jer je rat između Rusije i Ukrajine opet aktualizirao prijetnju nuklearnog oružja.

Za utjelovljenje oca atomske bombe Nolan je angažirao glumca koji se pojavio u pet njegovih filmova, ali do sada nikad u glavnoj ulozi – irsku zvijezdu Cilliana Murphyja.

-Imao sam veliku sreću raditi s nekim izvanrednim glumcima na početku njihove karijere, a Cillian je jedan od njih – kaže Nolan i nastavlja.

-Prvi put kad sam radio s njim, nije bio toliko iskusan, ali bilo je jasno da ima izvanredan talent i povezali smo se osobno, profesionalno i kreativno. Dakle, uvijek tražim načine za suradnju s Cillianom. Bilo je divno moći podići slušalicu i reći: ‘To je to; ovo je taj, ovo je vrijeme da budeš glavni, možeš preuzeti lik koji će iskoristiti svaki aspekt tvojeg talenta i izazvati te na načine na koje nikada prije nisi bio izazvan. Sretan sam što je prihvatio ovaj izazov. Bilo je to stvarno ostvarenje sna za nas obojicu.