Kada je rođena Barbie? Što je inspiriralo njezino stvaranje? Ove Barbie slastice će vam dati potpunu pozadinsku priču o plavoj lutki koju toliko volimo.

Koje je Barbieno puno ime i prezime?

Kreatorica Barbie, Ruth Handler, nazvala je poznatu lutku po vlastitoj kćeri. Barbieino službeno puno ime je Barbara Millicent Roberts. Ali, naravno, prijatelji je zovu Barbie.

Barbin rođendan

Barbie je službeno na svijet došla 9. ožujka 1959. godine.

Koliko Barbie ima godina?

Iako datum Barbienog rođenja sugerira da bi trebala imati blizu 65 godina, ona službeno ima 19 godina. Iz Barbiene matične tvrtke Mattel izjavili su da će Barbie ostati u ovoj dobi, bez obzira na njezin široku lepezu zanimanja i obrazovanja.

Barbie
Film Barbie

Odakle je Barbie?

Ne, ne mislimo na prašnjavu škrinju s igračkama na tavanu vaših roditelja. Odakle je zapravo Barbie? Službeno, ona dolazi iz Willowsa, izmišljenog grada u američkom Wisconsinu.

Tko je bila Ruth Handler?

Ruth Handler, udahnula je Barbie život 1959.. Bila je istaknuta poslovna žena u to doba, prva predsjednica “Mattel, Inc”, proizvođača igračaka koji je lansirao Barbie u svijet. Ona i njezin suprug osnovali su tu tvrtku u kasnim 30-ima. Ispostavilo se da je Barbieina kreatorica i sama bila poprilično uzorna žena i poduzetnica.

Sva zanimanja Barbie lutke

Neke stvari ne smiju ostati neizrečene: Barbie je ohrabrivala mlade djevojke da slijede svoje snove od prvog dana. Barbien dugačak popis postignuća u karijeri još uvijek nas podsjeća da možemo biti bilo što, raditi bilo što i sve to dok nosimo štikle. Koliko je Barbie uloga imala tijekom godina?

Fakultetsko obrazovanje

Ne možete biti uspješni u toliko toga bez diplome. Barbie je službeno završila koledž 1963., i tako desetljećima ispred svog vremena postavila visoke standarde kao akademski obrazovana žena.

Barbie
Foto: Unsplash

Impresivan životopis

Barbie se može pohvaliti dugim popisom zanimanja u kojima je ostvarila impresivnu karijeru i teško je zamisliti ijedan posao za koji nema odgovarajuću odjeću. Službeno, Barbie je imala preko 250 zanimanja. Veterinarka, kirurginja, vlasnikca pekare, violinistica, pa čak i raperica: nema toga što Barbie ne može ili ne zna.

Njezin prvi nastup

Barbieno prvo zanimanje bilo je tinejdžerski modni model.

Zanimanja za koja nismo znali

Ovo su neka od najneočekivanijih zanimanja koje je Barbie obavljala tijekom godina:

 • reperica (1992)
 • cirkuska izvođačica (1994.)
 • predstavnica Avona (1999.)
 • matadorka (1999)
 • učiteljica znakovnog jezika (1999.)
 • padobrankinja (2000)
 • konzultantica u marketinškoj tvrtki Mary Kay (2003.)
 • astrofizičarka (2019)
Foto: Unsplash

Kraljica modnih dodataka

Cipele, odjeća, potrepštine za dom i prijatelji: Barbie ima sve. Evo nekoliko zabavnih činjenica o Barbienim najlegendarnijim dodacima i drugim lutkama.

Japanska ekskluziva

Barbie lutke i jedan dio njezine odjeće izvorno su se proizvodili u Japanu – sve do 1972. Postoji ekskluzivan – i prilično skup set napravljen samo za japansko tržište.

Bunda od pravog nerca

Godine 1964. u prodaji je bila i, vjerovali ili ne, ekskluzivna stola od pravog nerca za Barbie. Danas je izuzetno teško pronaći taj komad, a s obzirom na to da se sigurno više nikada neće napraviti od pravog nerca, vrijedi i do 2000 dolara.

Sestre i prijateljice

Skipper nije Barbiena jedina sestra. Tu su još: Stacie i Chelsea. Ako ne prepoznajete Chelsea, to je možda zato što je do 2011. bila poznata kao Kelly. Midge, Barbiena najbolja prijateljica, irskog je podrijetla i bila je treća lutka koju je Mattel izdao kao dio Barbie linije. Može se pohvaliti gotovo 60-godišnjim prijateljstvom s Barbie. Međutim, neki obožavatelji primijetili su da se Midge nije pojavila u Barbie franšizi od 2015. godine.

Foto: Unsplash

Barbiena druga polovica

U ranim godinama kada je bio Barbien dečko, Kenova kosa bila je od filca, a ruke su mu bile potpuno ravne. U osamdesetima je kod nas među djevojčicama kružilo pitanje – je li tvoja Barbie ‘prava’? Jer ako je bila prava znači da su joj se ruke i noge mogle savijati u laktovima i koljenima. Ken je tu kvalitetu dobio u kasnim sedamdesetima (iako i danas postoje Kenovi nesavitljivih ekstremiteta.) Ako ste skupljali lutke Barbie i Kena 90-ih i ranih 2000-ih, možda se sjećate i smeđokosog Kena.

Veza Barbie i Kena bila je na pauzi

Godine 2004. potpredsjednik Mattela najavio je da je između Kena i Barbie došlo do zasićenja te da će par nakon više od četiri desetljeća dugog udvaranja odmoriti jedan od drugoga. Pomirili su se na Valentinovo 2011. Inače, Barbie i Ken, kako tvrde u Mattelu, su se upoznali na snimanju prve zajedničke reklame.

Dok Barbie ima tri sestre, Ken ima samo mlađeg brata. Tommy je rođen 1997. i debitirao je kao lutka o kojoj je Ken brinuo i koju je njegovao – nosiljka za bebu i bočice uključene su u set.

Barbie
Foto: Pexels

Barbie je više od igračke!

Od njezinog službenog debija do danas, Barbie je često vijest u mainstream medijima. Popularnost joj u 65 godina nikada nije bila ugrožena i s vremenom je stekla status ikone!

Barbiein službeni debi

Na svoj službeni rođendan, 9. ožujka 1959., Barbie je debitirala na Američkom sajmu igračaka u New Yorku. Iako je odmah postala hit i najnovija opsesija mladih djevojaka, njezina debitantska odjeća i izgled bili su u prvom planu.

Kultni crno-bijeli kupaći kostim – usput bez naramenica – bio je uparen s repom srednje dužine i kovrčavim šiškama. Ne brinite, njezini slavni plavi pramenovi nisu izostali.

Njezina prva reklama

Barbie se prvi put u reklam tijekom emitiranja Mickey Mouse Cluba, 1959. – iste godine kada je i službeno debitirala u svijetu.

Foto: Unsplash

Putovanje svemirom

Barbie je u mnogočemu bila ispred svog vremena. No možda najnaprednija stvar koju je postigla u svojoj ranoj karijeri bilo je to što je postala astronaut i putovala u svemir – četiri godine prije nego što je čovjek uopće kročio Mjesecom!
OG Barbie filmovi

Barbie se uvijek prilagođavala vremenu, a njezina filmska karijera nije iznimka. Mnogo prije najave ovog filma o Barbie, o njoj je emitirano 16 animiranih filmova 2000-ih. Barbie u Orašaru, naslov je s kojim je počelo prikazivanje omiljene serije filmova 2001. godine.

Slavne barbike

Iako je i sama Barbie, bez dvojbe, slavna, brend Mattel napravio je nekoliko Barbie lutki na sliku i priliku nekih slavnih osoba! Prva je bila Twiggy, poznati model iz 60-ih. Evo još nekoliko slavnih osoba predstavljenih u liku Barbie:

 • Audrey Hepburn
 • Rosie O’Donnell
 • Jane Goodall
 • Princ William & Kate Middleton
 • Beyonce
 • Reba McEntire
 • Joan Jett
 • Cyndi Lauper
Barbie
Foto: Unsplash

Barbiena evolucija

Uz 65 godina rasta, razvoja i praćenja svih zamislivih modnih trendova, Barbie se poprilično promijenila od svog debija. Pokazala moć prilagođavanja vremenu i kulturi, što ju danas čini jednako otmjenom kao što je bila 1959.

Kuća iz snova

Barbiena kuća iz snova bila je nada mnogim mladim djevojkama, ali i odraslim ženama. Puštanje u prodaju Barbienog prvog doma 1962. bilo je puno više od nekretnine. Kao slobodna žena, zalagala se za neovisnost i osnaživanje – mnogo prije nego što su ti izrazi postali poštapalice – kada je kupila vlastiti dom (pun samo najotmjenijeg namještaja i dekora, naravno).

Godine 1968. Mattel je usred Pokreta za jednaka prava predstavio Christie, prvu Barbienu afroameričku prijateljicu: Bilo je to doba kada Christie i Barbie nisu imale sva ista prava u Sjedinjenim Državama. Sa zadovoljstvom možemo reći da su one i danas velike prijateljice. Mattel je nastavio s izdavanjem drugih različitih lutaka, a sve su nazvane imenom Barbie.

Foto: Pexels

Barbie za predsjednicu

Barbie se službeno natjecala za predsjednicu Sjedinjenih Država 1992. Od tada se kandidirala na svim izborima.

Barbie je 2016. objavila svoju službenu izjavu o svom tijelu na naslovnici časopisa TIME: “Možemo li sada prestati pričati o mom tijelu?” Ova je izjava u duhu popularnog bodypositivitya najavila lansiranje triju novih barbika koje se razlikuju prema obliku tijela: sitna, visoka i s oblinama.

I za kraj – jedan fun fact kojeg u Mattelu žele da zaboravimo. Danska grupa Aqua 1998. godine izdala je pjesmu “I’m a Barbie girl” koja je postigla planetarni uspjeh. No, ekipi u Mattelu se nije svidjelo to što pjesma i spot prikazuju Barbie kao površnu djevojku sumnjiva morala, a što se kosi sa cijelom Mattelovom filozofijom vezanom za Barbie, te su Dance tužili. No, Mattel je parnicu na kraju izgubio, a pjesma je i dalje hit!