Živimo u vremenu raznih kulinarskih blogova i emisija, a i titula chefa se, prema našem sudu, olako koristi. Ako nas pitate, pravi test za svakog samozvanog kulinarskog maga trebao bi biti – uspješno razvaljati tijesto za štrudlu! Na našim se prostorima upravo oko ove se vještine u kuhinji lome koplja. I zato smo sretni što možemo s vama podijeliti recept za štrudlu koja je jedna od najtraženijih na Štrudlafestu. A znate da na ovom našem najslađem festivalu rade samo najvještije ruke. Sretno!
Štrudla jaškovskog baruna (cca 12 porcija)
Tijesto:
480 g brašna, 300 ml ulja, 20 g soli, 300 ml vode
Nadjev:
1,4 kg jabuka, 200 g mljevenih oraha, 100 g grožđica, 240 g šećera, 120 g vanilin šećera, 10 g cimeta, 100 g krušnih mrvica
Umak:
mlijeko, puding od vanilije, šećer
Dekoracija:
mljeveni orasi, menta, po želji: rum
Priprema:
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto koje treba odstajati oko 30 minuta. Za to vrijeme pripremite nadjev. Razvaljajte tijesto valjkom i namažite uljem te ostavite ulje 2-3 minute kako bi ga tijesto upilo.
Za to vrijeme pripremite nadjev: jabuke oguliti i naribati i u posudu dodati šećer, vanilin šećer, cimet, izmiješati sve sastojke.
Zatim prstima razvucite tijesto. Na razvučeno tijesto – na polovicu stavite krušne mrvice. Nadjev se stavlja do polovice razvučenog tijesta, a drugom polovicom zarolajte štrudlu. Jabuke prije stavljanja na krušne mrvice istisnuti da se ocijedi sok od jabuka. Nadjev se stavlja kao i mrvice – na polovicu razvučenog tijesta. Na jabuke posipati orahe i grožđice koje po želji prethodno možete natopiti u rumu. Zarolajte štrudlu.
Štrudlu stavite u lim za pečenje kojeg ste prethodno premazali uljem. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, 25-30 minuta. Dok se štrudla peče, pripremite topli umak od vanilije. Štrudlu posipajte šećerom u prahu, prelijte umakom, ukrasite mljevenim orasima i mentom i poslužite dok je još topla.
Za izradu štrudle koja je ušla u Guinnessovu knjigu rekorda utrošeno je preko 850 kg brašna, 10 kg cimeta… Imala je 1479,38 metara.