Dovoljno je otvoriti bilo koji portal, blog ili novine i sigurno ćete na naslovnici naći barem jedan članak o hrani; što nikako ne biste smjeli jesti, što obavezno morate početi jesti već danas, i što mislite da je zdravo, a zapravo je otrov. Otprilike tako nekako. No, zamislite najukusniju organski uzgojenu super hranu koju pripremate na teflonskoj, staroj tavi koji je pomalo već i sastrugana. U narodu bi ljudi rekli: džaba ste krečili! Drugim riječima, nemojte zanemariti posuđe u kojem kuhate svoju pažljivo izabranu i (pre)skupo plaćenu hranu. I nije samo teflon na našoj crnoj listi. No, krenut ćemo od njega.

Posuđe u kojem ne želite kuhati
TEFLONSKO POSUĐE

Teflon je zaštitni premaz koji posuđe čini neljepljivim odnosno neprijanjajućim. Nevjerojatno je praktičan i u doba kada se pojavio, prije otprilike 80 godina, napravio je revoluciju u kuhanju. Međutim, problem je u tome što su ti premazi (koji sadrže spojeve poput PFOA ili PTFE) tada bili vrlo otrovni i povezani s rakom, poremećajem hormona, zatajenjem organa, reproduktivnim oštećenjima i drugim zdravstvenim problemima. (Pogledajte film Dark Waters i dokumentarac The Devil We Know za dublje upoznavanje zdravstvenih rizika.)
Teflonsko posuđe novijeg datuma proizvodnje, od 2013. godine do danas, tehnički više ne sadrže PFOA i PFOS. Ali teflonsko posuđe proizvedeno prije 2013. još uvijek može sadržavati te opasne kemikalije. Uostalom i ove novijeg datuma koje ne sadrže PFOA, i dalje sadrže PTFE (kao što smo spomenuli, smatra se kancerogenim). Povrh toga, visoka toplina uzrokuje razgradnju kemikalija, pri čemu se oslobađaju otrovne pare. Osim toga, PFOA i PTFE se biološki ne razgrađuju, što znači da se mogu nakupljati u našim tijelima, ato povećava rizik od oboljenja od raznih opasnih bolesti.

ALUMNIJSKO POSUĐE
Oko toga je li alumnij siguran nije postignut konsenzus. Aluminij postoji u našem okruženju i svi smo svakodnevno izloženi određenoj količini aluminija. Međutim, istraživanja pokazuju da je aluminij toksičan u određenim količinama. Povišene razine aluminija povezuju se sa svime, od anemije i drugih krvnih bolesti, preko Amiotrofične lateralne skleroze i Parkinsonove bolesti do raka, Alzheimerove bolesti i neuroloških problema.
Posuđe u kojem želite kuhati
KERAMIKA

Nisu svi keramički premazi jednaki. Umjesto da kupujete jeftine, potražite ono posuđe koje je certificirano i bez PFA, PFOA, olova i kadmija.
Keramika je izvrsna, jer ne ispušta štetne toksine. Keramičke neotrovne posude za kuhanje uglavnom ne sadrže teške metale, polimere, premaze i boje, a osim toga, mogu se prati u perilici posuđa! Lako ih je prati i možete koristiti samo toplu vodu i deterdžent za pranje posuđa.
Napomena: morate biti pažljiviji s ovim tavama, jer su lomljivije od drugih.
NEHRAĐAJUĆI ČELIK

Ni svaki nehrđajući čelik nije jednak. Kada kupujete, vidjet ćete brojeve poput 200, 304, 316 i 430—što je veći broj, to je materijal jači, dugotrajniji i sadržavat će manju količinu nikla. Obavezno koristite nježna sredstva za čišćenje jer nešto oštrije može oštetiti oblogu, što može omogućiti teškim metalima iz jezgre da iscure u vašu hranu.
LIJEVANO ŽELJEZO
Posuđe od lijevanog željeza je netoksično. Trebat će vam malo vremena da se naviknete ako nikada prije niste upotrebljavali takvu vrst posuđa, ali kada shvatite koliko je prkatično, ali i jeftino, posuđe od lijevanog željeza moglo bi postati vaše omiljeno kuhinjsko pomagalo.
Nekoliko savjeta: zagrijavajte prije dodavanja hrane, izbjegavajte deterdžent prilikom čišćenja i redovito ga premazujte uljem (na taj način se posuđe od lijevanog željeza održava). Postoji mnogo metoda za čišćenje lijevanog željeza, jedan od njih je ribanje s malo soli i ispiranje vodom. Potom dobro osušite, pokapajte uljem, rasporedite uokolo, a zatim na kratko stavite na laganu vatru da se u potpunosti osuši.
STAKLO

Glavna prednost staklenog posuđa je to što postoji mnoštvo jeftinih staklenih opcija. Možete pronaći sve od posuda za pečenje, preko okruglih posuda za juhu do posuda za kruh.
UGLJIČNI ČELIK
Ugljični čelik ponekad se koristi za tave i wokove. Riječ je o netoksičnom posuđu sličnom lijevanom željezu.

PORCULANSKA CAKLINA
Emajlirano neotrovno posuđe obično je izrađeno od lijevanog željeza koje je presvučeno emajlom. Iako nije savršeno, jer ipak sadrži manju količinu teških metala, i dalje je dobrodošlo u vašu kuhinju. Prednost ovog posuđa je da neće hrđati, za razliku od lijevanog željeza, ako ga ne održavate na način kako smo gore opisali. Čišćenje je vrlo jednostavno; nježan deterdžent, voda i nježna spužvica za ribanje. Malo je skuplje, ali će vam ta investicija dugo trajati!