Kada smo bolesni, prvi korak prema ozdravljenju jest dobar san i odmor. I zaista, kada se dobro naspavamo svaki problem ćemo prije riješiti i osjećat ćemo se bolje. Pojednostavljeno rečeno, ako želimo poboljšati kvalitetu života, kvalitetan san je prvi na listi.

No, koliko god se trudili, uvijek će se dogoditi onaj jedan dan kada jedva gledamo jer noć prije iz raznih razloga nismo dobro spavali. Bilo da nas muči nesanica, ili smo putovali dobar dio noći, ili završavali važnu prezentaciju… Kako potpuno neispavani preživjeti da što svježiji? Postoji nekoliko trikova koji će vam pomoći u ovom naizgled teškom zadatku!

Foto: Pexels

Pijte što više vode, a kavu u umjerenim količinama!

Dehidracija i neispavanost jako su loša kombinacija! Jer dehidracija sama po sebi za posljedicu ima umor. Zato boca vode uvijek, a osobito nakon neprospavanih noći, treba biti na dohvat ruke. Rehidrirat će i probuditi vaše organe i općenito učiniti da se osjećate svježe..

Uz vodu i kava je saveznik. Osim ako niste jedna od onih osoba koji doista ne reagiraju dobro na kavu, bilo bi dobro da prvu kavu popijete ujutro, a drugu oko podneva. Crni napitak nemojte piti iza 14 sati, kako biste na vrijeme otišli spavati. Studije su pokazale da umjerene količine kofeina podižu raspoloženje, smanjuju stres i očito su brzi način da oživite svoj korak. O svim benefitima kave smo već pisali.

Ako ne volite kavu, probajte crni čaj ili matchu.

Foto: Pexels

Jedite povrće i hranu koja sadrži proteine i zdrave masti

Namirnice koje sadrže zdrave masti, poput avokada, dokazano popravljaju kognitivne funkcije, što bi nam svima dobro došlo kada ne spavamo. Zeleno povrće preplavljuje vaše tijelo hidratacijom i mineralima, a proteini daju energiju i čine da se osjećate zadovoljnima.

Vježbajte, po mogućnosti vani!

Čim odradite malo kardija, pojačat ćete cirkulaciju, i podići razinu kisika i energije. Čak i 10-minutna šetnja uvelike će vam pomoći da se osjećate energičnije. Sunčeva svjetlost povećava razinu vitamina D, i što je još važnije, poboljšava vam raspoloženje, pomaže vam da se usredotočite i podsjeća vaše tijelo da je dan i da nije vrijeme za pospanost!

Foto: Pexels

Pokušajte se prevariti!

Da, jer zadnje što vam je potrebno jest da stalno mislite i govorite na glas o vlastitom umoru i neispavanosti. Što više ponavljate da ste umorni i žalite se drugim ljudima, to ćete se sve gore osjećati. Pokušajte napraviti upravo suprotno, efekt bi trebao biti pozitivan!

Obuzdajte vlastitu ambiciju!

Kada ste umorni, zadnje što vam je potrebno jest prenatrpati se obvezama. Odradite samo neophodno. Bit ćete produktivniji. Upravo je ovo prigoda za parafraziranje poznate poslovice: ono što ne trebate učiniti danas, svakako ostavite za sutra.