Mjesec ružičaste vrpce obilježava se u listopadu, kolovoz je vrijeme ružičastih vina, a uvijek je pravo vrijeme za podržati dobra djela.  

Naime, od 1. do 31. kolovoza omiljena zagrebačka vinoteka Lu-Ma odvaja 1,5 EUR za Udrugu žena oboljelih i liječenih od raka „Nismo same”. Udruga je proteklih šest i pol godina rada provela niz projekata u području osnaživanja onkoloških bolesnika/ca, a najpoznatiji i najinovativniji je svakako projekt socijalne usluge prijevoza žena na kemoterapiju – „Nisi sama – ideš s nama!” Uslugu je do sada koristilo 765 žena kojima je osigurano gotovo 25.000 za njih besplatnih vožnji na terapiju i s terapije. 

– Koristim ovu prigodu zahvaliti Lu-Ma vinoteci, svim vinarima koji su se uključili u akciju i svim ljudima koji će kupnjom vina donirati za naš projekt te Vanji Vargi iz “Djelovanja” što je ponovno osmislila projekt podrške našem radu. Neizmjerno nam to znači. – izjavila je predsjednica Udruge „Nismo same” Ivana Kalogjera.

Ovu plemenitu akciju podržalo je devet vinara: Bastian, Bertoša, Fakin, Jakovac, Korta Katarina, Krauthaker, Puhelek, Tomaz i Veralda, a njihovih devet etiketa veže nekoliko stvari. Sve su rosé vina, sve su hrvatski vinari, sva ih možete pronaći u vinoteci Lu-Ma i sve su dio dobrotvorne priče „Dobro(tvorno) je piti rosé!”

Marko Baničević, vlasnik vinoteke LU-MA izjavio je:

– Odabrali smo 9 hrvatskih vinara jer na ovaj način i njih želimo istaknuti. Od svake butelje kupljene u kolovozu, odvajamo 1,5 EUR za Udrugu “Nismo same”. Našim kupcima omogućili smo da budu dio dobrotvorne priče kroz svoju uobičajenu kupovinu, uživanje u onome u čemu inače uživaju bez dodatnog troška. Hvala svima koji će podržati našu inicijativu, imamo još dosta dana do kraja kolovoza.

Robi Bertoša iz vinarije Bertoš kazao je:

– Drago mi je da je berba Rose pjenušac dio dobrotvorne priče, a i jedini pjenušac u njoj. Hvala svima koji ćete podržati! – a tim Vinarije Krauthaker ističe:

– Vinarija Krauthaker oduvijek je podržavala projekte koji imaju plemenitu svrhu, pa i ove godine sudjeluje u akciji „Dobro(tvorno) je piti rosé!” Drago nam je da možemo biti dio ove do hvalevrijedne akcije. 

Ivana Puhelek, iz Vinarije Purek – Puhelek rekla je:

– Kao vinarku i kao ženu, zbilja me razveselio poziv da sa svojim roséom budem dio ove zanimljive i dobrotvorne inicijative. Ružičasti mjesec jest listopad, no potrebe žena koje Udruga „Nismo same” pokriva, tu su cijelo vrijeme. Zbog toga je ova akcija posebno zanimljiva – pokriva period kada nitko nije fokusiran na „Ružičastu vrpcu”. A što jest, jest – rosé vina su nešto što je savršeno za ljetne dane tako da sve ima smisla i za one koji će podržati kupovinom omiljenih etiketa.

Koncept i produkciju projekta potpisuje Vanja Varga (“Djelovanje”) kao još jedan u nizu dobrotvornih projekata kojima je cilj spojiti ugodno i plemenito povezujući velik broj malih djela u veliki rezultat.

– Drago mi je da poslovanja prepoznaju koncept “Djelovanje” dobrotvornih projekata kao formu koju odabiru za svoje društveno odgovorno djelovanje. Lu-Ma je je vinoteka koja je i tako par koraka ispred, a imati sluha za i podržati one kojima je potrebna pomoć na strukturiran i kreativan način samo potvrđuje to. Lu-Ma uz gotovo sve domaće vinare ima i bogatu ponudu uvoznih etiketa no, kako je i udruga “Nismo same” i njihov projekt besplatnog taksi prijevoza orijentiran na Hrvatsku, odabir je ciljano bio na domaće vinare. Kao i u svim “Djelovanje” projektima, kroz cijelu priču podržavamo i lokalne, domaće proizvođače i brendove. Podržite, nabavite rosé jer kad ćete u njemu uživati, ako ne u kolovozu? – zaključuje Varga Vanja.