To koliko je čitanje priča maloj djeci važno, korisno i zapravo neophodno za njihov razvoj teško je dovoljno naglasiti. Između roditelja i djeteta stvara se posebna emitivna povezanost kada priču čitaju mama ili tata. No, kako smo već pisali ranije, čitanje priča djeci ima još toliko benefita, pa su i aplikacije poput Pričalice, koju je prije nekoliko godina razvio naš glumac Zoran Pribičević, svakako dobrodošle. Koliko djeca vole slušati priče i pritom maštati i razvijati kreativnost najbolje su opisala sama.

– Najljepša pohvala je došla od jedne djevojčice koja je rekla: „Kada slušam Pričalicu, osjećam se kao da spavam u kazalištu“. Dobio sam i informaciju da se Pričalica pokazuje na jednom fakultetu kao svojevrsni case study, a najveće oduševljenje i doslovno suze i plakanje doživio sam kada sam vidio snimku djevojčice koja ima blagi spektar autizma. Po riječima njezinih roditelja, po prvi put stala pred svoju vrtićku grupu, i govori rečenice iz svoje personalizirane priče te se tako hrabro predstavlja. Nije li to divno?“ – rekao je Zoran.

Zoran Pribičević na Storiezzz, engleskoj verziji priča za djecu, sa suradnicima radio pune tri godine. Foto: Zvonimir Ferina i obiteljski album
Zoran Pribičević je na Storiezzz, engleskoj verziji priča za djecu, sa suradnicima radio pune tri godine. Foto: Zvonimir Ferina i obiteljski album

Priče za djecu i na engleskom jeziku

Ono što su starijim generacijama bile kazete ili CD-i s pričama poput Snjeguljice, Trnoružice ili Crvenkapice, današnjoj djeci to su aplikacije. Pričalica, primjerice, ima preko 100 priča, od kojih je čak 16 personaliziranih i gotovo 30 originalnih. Ima preko 60 tisuća downloadova i oko 10 tisuća aktivnih korisnika. Sluša se u cijeloj regiji pa i svijetu – od Hrvatske, BIH i Srbije, pa do Švedske, Amerike i Australije. Do sada su se priče pričale samo na hrvatskom jeziku No, ostatak svijeta neka se pripremi za englesku verziju Pričalice – Storiezzz. Popularni glumac sa suradnicima je na ovoj je aplikaciji radio gotovo tri godine, a među raznim glumcima priče na engleskom jeziku čita i sjajni britanski glumac Anthony Howell.