I danas, osam godina nakon što su nas šokirali rezultati istraživanja prema kojima Hrvati peru zube svaki peti dan ili samo onda kada idu kod zubara, ta priča zvuči nevjerojatno. No, stomatolozi posljedice tog nemara gledaju svakodnevno. Iz te perspektive zube se ne može prečesto prati.

Šuma savjeta, kaos u ustima

Uostalom, desetljećima se savjetuje – perite zube dva puta na dan, iza svakog obroka, svaki put kada izlazite iz kuće, četkajte minimalno tri minute… Koliko često trebamo prati zube? Sva sreća mi (a i vi) imamo dr. Hanu Kralj koja je iz šume različitih i oprečnih informacija jasno rekla koliko je premalo, koliko je dovoljno i koliko je prečesto.

dr. Hana Kralj tvrdi da prečestim i pregrubim pranjem zubi možemo ošteti, caklinu i zubno meso.

Koliko često treba prati zube?

– Zube je potrebno prati minimalno dva puta na dan, a najviše tri puta – tvrdi dr. Hana Kralj. Pritom računamo da brzi način života kojeg vodimo neće dopustiti da oba ili sva tri puta budu jednako temeljita. No, jednom na dan temeljitoj brigi o zubima trebamo posvetiti 15-ak minuta. Najčešće je to navečer kada imamo najviše vremena. Pravilno četkanje zubi bi trebalo biti sporo i svakom zubu bi se trebalo posebno posvetiti. Nazobilazna je i njega interdentalnim četkicama ili zubnim koncem.

Jednom na dan bismo njezi zuba trebali posvetiti 15 minuta. Koliko često treba prati zube?
Jednom na dan bismo njezi zuba trebali posvetiti 15 minuta. Foto: Pexels

Kakvu štetu možemo napraviti prečestim pranjem zubi?

– Ako mahnito perete zube iza svakog obroga, koji je pritom bio kiseo (jeli ste npr. voće) i ne dopustite slini da remineralizira zube, mogli biste oguliti dio cakline. Rađe osvježite dah žvakačom gumom ili popijte čašu vode i pogledajte se u ogledalo kako biste maknuli eventualni višak hrane – kaže dr. Kralj i naglašava da se interdentalne četkice smiju koristiti samo jednom na dan.

Kao i u svemu u životu, balans je rješenje i kod odgovora na pitanje koliko često treba prati zube.