Volite li i vi isprobati one male trikove majstora kulinarskog zanata koji vam se, kada na njih naiđete u buspućima interneta, čine nevjerojatni da bi stvarno upalili? Eh, na jedan takav smo naišli kod britanske chefice, food blogerice i kritičarke, te tv zvijezde Nigelle Lawson. Ovaj savjet ćemo svakako poslušati. Naime, vlaga koja se stvori u životnom prostoru tijekom kuhanja mnogima je problem, a teško ju je izbjeći i uz provjetravanje i rad kuhinjske nape. Ako ste jedan od tih, čitajte dalje.

Nigella Lawson na svojoj je stranici podijelila savjet koji bi u mnogome mogao pomoći pri riješavanju ovog problema, osobito ako kuhate veću količinu tjestenine za više ljudi.

– Metoda Vincenza Agnesija, između ostalog, smanjuje i rizik od prekuhavanja; zakuhajte vodu, dodajte sol, a zatim ubacite tjesteninu. Dobro promiješajte kako biste bili sigurni da je sva unutra i da se nije slijepila. – započela je Nigella.Za sada ništa neobično. No, iznenadilo nas je ono što stoji u nastavku:

– Nakon što voda ponovno zavrije, pustite da se tjestenina kuha dvije minute, zatim ugasite vatru, pokrijte lonac čistom, tankom kuhinjskom krpom (ne onom s teksturom vafla) i čvrsto pričvrstite poklopac. Ostavite tjesteninu da tako odstoji onoliko dugo koliko je na ambalaži tjestenine navedeno. Kada vrijeme istekne, ocijedite tjesteninu. – savjetuje Nigella.

Foto: Pexels

Iako je Nigella Lawson osoba čija riječ se poštuje u cijelome svijetu, mi smo se ipak za potvrdu njezine tvrdnje javili našem poznatom chefu Branku Ognjenoviću.

– Da, to je točno. Samo pazite da tjesteninu ne prekuhate. Ljudi se znaju često ‘zaigrati’, pa zaborave na vrjjeme procijediti tjesteninu. Ali da, taj trik radi! – kazao je chef Branko.

Dakle, nema nikakve prepreke da isprobate ovu metodu kod prvog sljedećeg kuhanja tjestenine. Mi svakako hoćemo!