Mali ili veliki kofer, puno ili malo stvari, što i koliko zapravo trebamo ponijeti na određeno putovanje? Razmišljate li o tome uoči i tijekom pakiranja ili taj itekako važan segment pripreme ostavljate za zadnji čas pa u kofer trpate sve što vam je čisto i u fokusu?  Da vam se ne dogodi da ‘vučete ili teglite’ previše stvari, ali i da na ljetovanje ne odete s jednom haljinom i jednim kupaćim kostimom, naučite osnovna pravila kako se pakirati. Stilistica i modna savjetnica Alma Premerl Zoko na modnoj radionici u sklopu njezinog Ženskog vikenda otkrila je sve tajne! 

kako se spakirati za putovanja
Alma Premerl Zoko, stlistica i modna savjetnica. Foto: Nikola Zoko.

-Pakiranje kofera mora biti plansko. Kada krenete pakirati osvijestite koliko noći ćete provesti na putovanju (to određuje količinu rublja koju nosite), kakvo će biti vrijeme, koji je program putovanja. Nije isto idete li na vikend u vlastitu vikendicu na moru ili posjećujete određenu destinaciju na kojoj ćete istražiti muzeje, prirodu i eno-gastro ponudu. Za vikend putovanje tijekom kojeg ćete spavati u hotelu ili apartmanu trebate 12 odjevnih predmeta ne računajući rublje i pidžamu. Kad pakirate donje dijelove neka budu neparni, a gornji dijelovi parni. Prije nego što sve stavite u kofer pogledajte može li se sve sa svime kombinirati. – kazala je Alma.

Evo primjera za vikend putovanje na ženskoj strani kofera:

 • kratke hlače (u kojima putujete)
 • suknja
 • dvije haljine
 • četiri majice/bluze/tunike (dvije pamučne majice, jedna bluza/svečana majica za izlazak, jedna tunika koju možete iskoristiti i za plažu)
 • natikače (u tenisicama ili sandalama putujte)
 • kupaći kostim
 • pokrivalo za glavu
 • pareo kojeg možete koristiti kao pokrivalicu ako vam je hladno ili pretvoriti u haljinu ili suknju. 
U mali (kabinski) kofer možete spakirati stvari za vikend putovanje za dvoje ljudi. Foto: Nikola Zoko.

Što ponijeti na sedmodnevno putovanje?

Kad pogledate hrpicu, vidjet ćete da je pola malog (kabinskog) kofera prazno i da u drugu polovicu stane ono što će nositi vaša druga polovica.

-Zvuči nevjerojatno, ali u jedan mali ‘kabinski kofer’ stane sve što trebate u paru za jedno lijepo vikend putovanje. Odjeća će popuniti unutarnji dio kofera, a spremnike napunite mini pakiranjima proizvoda za osobnu higijenu (spavate li u hotelu ne zaboravite na to da su u kupaonicama setovi proizvoda za osobnu higijenu koji se nadopunjuju svakog dana). Tako izbjegnite velike nesesere s velikim pakiranjima kozmetike. Također, važno je naučiti da nisu svi koferi isti. Primjerice, Vitapur putni set, je prilično praktičan, jer je lagan i podatan za korištenje. Koferi su oblikom i veličinom prilagođeni različitim tipovima putovanja. – kaže Alma i dodaje kako se količina stvari koju trebate za više dana samo malo povećava sa svakim danom više na putovanju.

kako se spakirati za putovanja
Važno je odijeliti tkanine koje se gužvaju od tkanina koje se ne gužvaju. Foto: Nikola Zoko.

Naprimjer, idete li na godišnji odmor u trajanju od 7 dana ponesite:

 • paran broj kupaćih kostima
 • neparan broj donjih dijelova za broj dana koje ne provodite na putu
 • paran broj gornjih dijelova i modne detalje koji se sa svime kombiniraju.

Kratke hlače, lanene hlače, suknja, minica, kratka i duga haljina, tunika, pamučne majice raznih krojeva, i nešto nakita su dovoljni za tjedan dana na godišnjem odmoru. Za više od tjedan dana povećajte količinu samo za pola, posebno imate li mogućnosti oprati odjeću koju nosite.

kako se spakirati za putovanja
Način slaganja odjeće, igra važnu ulogu. Foto: Nikola Zoko.

Kako količinu potrebne odjeće staviti u kofer?

Da odjeća zauzme malo mjesta, a na odredište stigne što manje izgužvana, sve što stavljate u kofer podijelite na tkanine koje se gužvaju i one koje se ne gužvaju. Odjeću koja se ne gužva zarolajte na što manje rolice koje ćete stavljati jednu kraj druge, a ono što se gužva raširite na podlogu i slažite tako da krenete s velikim plohama koje ćete presavijanjem pretvoriti u male. Imate li, primjerice, nekoliko haljina koje se gužvaju stavite ih jednu na drugu, a između njih stavite ručnik od plaže. On će sačuvati tkanine od elektriciteta ali i gužvanja omogućavajući vam da sve osjetljive tkanine lako složite u kofer.

Kad stignete na odredište takve komade odmah izvadite iz kofera, objesite na vješalicu i ako je izgužvano ostavite na vješalici u kupaonici. Para nakon tuširanja će učiniti puno za izravnavanje tkanine.

Savjet više: dogodi li vam se da ne možete izravnati zgužvane dijelove, a imate pri ruci peglu za kosu može vam poslužiti kao glačalo za tkaninu.