Slušam cure neki dan na treningu, razgovaraju o zdravim krekerima i razmjenjuju recepte. Ponosno pričaju o zdravim verzijama brašna i raznim sjemenkama. Isto se dogodilo i neki dan kod frizera, naime ponudili su me zdravim kolačima u pola 10 ujutro.

Ovo je svakako znak da je svijest o zdravlju negdje među nama, ali bi za ovakvu priču bilo jako važno da su nam i glavni obroci jednako tako pametno nutritivno posloženi. Nekako se bojim da nismo posložili osnove, a onda krpamo propuste  zdravim krekerima. Iste te cure s treninga rado zapale cigaretu doslovno uoči treninga, piju tablete za želudac jer su pojele čobanac koji im loše sjeda ili su bile na ručku gdje se baš jelo meso s roštilja, a ona ljuta kobasica ih je eto baš prizivala.

Sigurna sam da je svima uobičajeno vidjeti na poslu kolege i kolegice kako  nešto grickaju na hodniku ili kako vječito šuškaju s nečim na stolu, a često se zna dogoditi da netko na poslu časti pa se tu nađu suhomesnati naresci, kiflice i tradicionalna gazirana pića, pa i kolači. Spomenula bih još jednog dragog kolegu koji svakih sat vremena nešto gricka i pije kavu s tri žličice šećera jer je nervozan i umoran, kako kaže, a i stalno je gladan. Iako sam mu pokušala objasniti da mu baš ovim grickanjem i ušećerenom kavom inzulin luduje gore dolje pa zato osjeća stalnu glad, ipak se odlučio držati one stare, pravi muškarac mora i temeljito jesti.

Foto: Pexels

Sve u svemu, voljela bih češće na hodnicima čuti recepte za ručkove i večere te vidjeti kolege s teglicama ili kutijicama koje sadrže zdrave doručke ili međuobroke. Čudi me, što danas kada nam je svaka informacija pa i ideja na izvolite i dalje većina ne zna što bi skuhala za ručak te se i dalje puno njih žali da nema ideje niti za doručak niti za ručak.

Bilo bi pametno naći vlastiti bioritam, ustaliti svoja dva ili tri glavna obroka i posvetiti se njihovoj nutritivnoj kvaliteti. Radije prvo razmisliti unosimo li dovoljno proteina (1-1.5 g po kilogramu težine za rekreativce), zdravih masnoća (1 g po kilogramu težine) te jedemo li dovoljno voća i povrća. Isto tako, u ovu jednadžbu se odlično uklapa redovito tjelovježba te dovoljno sna. Također, nema ljepše stvari kad se netko na vježbanju pohvali kako je prestao s pušenjem ili kad mi cure kažu da paze da 4 sata prije treninga ne zapale cigaretu.

Foto: Pexels

Kad smo sve ovo zadovoljili, tada možemo ponosno pričati o zdravim krekerima ili kolačima jer smo tada sigurni da nam oni nisu glavno jelo, da unosimo dodatne kalorije koje nam očito trebaju taj dan jer smo bili dovoljno aktivni te time nećemo prekoračiti naš potrebni dnevni unos kalorija.  Dakle, ovakvi međuobroci, pa i oni u pola 10 ujutro kod frizera odlična su stvar ukoliko su nam dodatne kalorije uistinu i potrebne. Naime, ne smijemo zaboraviti da su i zdrave grickalice prilično kalorične, a oni zdravi kolači znaju biti i kaloričniji od onih „manje zdravih“.

Isto tako, kad se već i odlučite za zdravu verziju kolača, pazite da u njima i uživate dok unosite te kalorije. Ja bih uvijek u takvim slučajevima posegnula sa savršenim tartom od limuna ili fantastičnom krafnom recimo iz Magnolije kako bih zadovoljila organoleptički užitak i od međuobroka zapravo doživjela spektakl okusa i navalu ogromnog zadovoljstva kao i nagradu za dobro odrađen dan. Nemojte nikome reći, ali „zdrave kolače“ uopće ne volim.

Irena Slovaček je profesorica engleskog i njemačkog jezika, licencirana fitness, joga i pilates instruktorica, te licencirana nutricionistica

Njezin rad možete pratiti na njezinu Instagram i facebook profilu te web stranici.