Djeca nisu njezini najveći fanovi, ali naš imunitet svakako jest! Brokula je namirnica od koje možemo dobiti jako mnogo, ali samo ako ju pravilno pripremamo. Oko brokule je, naime, prilično mnogo nedoumica – kako ju je najbolje pripremiti, koriste li se samo cvjetovi ili i stabljika, kakvu boju cvjetova ima najzdravija brokula…

Zašto volimo brokulu?

Prije svega, brokula je ukusna, osobito kada ju se začini maslinovim uljem, sokom limuna i malo soli. No, ono zbog čega bismo ju trebali imati na meniju barem jednom na tjedan su C vitamin, antioksidans potreban za jačanje imuniteta i K vitamin, koji pomaže kod zgrušnjavanja krvi i kod probave. No, način na koji pripremamo brokulu može imati veliki utjecaj na to koliko će se ti nutrijenti zadržati i nakon termičke obrade.

kako pripremiti brokulu
Priprema brokule je izuzetno važna da biste od nje dobili najbolje. Foto: Pexels

Ako i na tanjuru želimo dobiti najbolje od brokule pripremit ćemo ju na sljedeći način:

  • pečenjem u pećnici
  • prženjem uz miješanje
  • kuhanjem na pari

Svakako bismo trebali izbjegavati kuhanje u vodi jer ćemo na taj način nepotrebno izgubiti previše nutrijenata iz ove fantastične namirnice.

kako pripremiti brokulu
Brokula će obogatiti svako jelo ako se pripremi na ispravan način. Foto: Pexels.

Čvrsta stabljika i svijetlo-zeleni cvjetovi!

Postoji nekoliko trikova koji su korisni pri odabiru najbolje brokule na tržnici ili u trgovini.

Brokula sa čvrstom stabljikom i svijetlo-zelenim cvjetovima vaš je najbolji izbor. Treba izbjegavati debele i žilave stabljike s bilo kakvom promjenom boje cvijeta ili omekšavanjem. Priprema brokule je jednostavna.

Operite je, osušite i nasjeckajte. Grm brokule podijelite na cvjetove. Odvojite ih od stabljike na manje komade. Stabljika često ostane neiskorištena iako i ona kod pripreme određenih jela, poput juhe od brokule, može dobro doći. Stabljiku svakako treba oguliti i ako vam ne treba za jelo koje upravo pripremate možete ju zamrznuti i iskoristiti kasnije.

Ako poštujete ova pravila svako jelo koje ćete obogatiti brokulom dobit će na vrijednosti.