Jeste li se pitali što možete učiniti da se mirisi odnosno parfemi koje obožavate dulje zadržavaju na vašoj koži? Naravno, pritom ne mislimo na oblak mirisa koji se za vama širi što većina ljudi doživljava pomalo neukusnim. Miris bi trebao biti diskretan. No, ponekad na kraju dana od mirisa kojeg smo nanijeli ujutro ne ostane baš ništa. No, to se može promijeniti.

1. PARFEM NANESITE NA ČISTU I VLAŽNU KOŽU

Nanošenje parfema na čistu, hidratiziranu kožu može pomoći duljem trajanju mirisa jer se pritom stvara bolji temelj za miris. Kada nanesete parfem na čistu kožu, nema drugih mirisa koji bi mogli ometati miris parfema. Ulja u koži također mogu pomoći u zadržavanju mirisa.

Foto: Pexels

Osim toga, nanošenje parfema na hidratiziranu kožu može spriječiti njegovo prebrzo isparavanje. Suha koža ima tendenciju upijanja i raspršivanja mirisa brže od kože na koju ste prije toga nanijeli hidratizirajuću kremu ili losion.

2. NANESITE PARFEM NA PULSNE TOČKE

Postoji razlog zašto parfem najčešće nanosimo na zapešća i vrat – tamo su pulsne točke. Prskanje parfema po pulsnim točkama je popularna metoda nanošenja parfema jer su to područja gdje su krvne žile najbliže površini kože, što omogućuje višu temperaturu koja pomaže u raspršivanju mirisa. Miris je zbog toga dugotrajniji.

Uobičajene pulsne točk se nalaze na:

  • zapešćima
  • vratu
  • unutarnjoj strani laktova
  • stražnjoj strani koljena
  • gležnjevima
kako mirisati dulje
Foto: Pexels

3. SLOJEVITI KOMPLEMENTARNI MIRISI

Slojeviti mirisi izvrstan su način za stvaranje jedinstvenog i personaliziranog mirisa koji može biti savršeno prilagođen vašim željama. Možete kombinirati različite mirise kako biste stvorili složeniji i nijansiraniji miris koji se razvija tijekom vremena. Na primjer, nakon što tijelo namažete mirisnim losionom za tijelo ili uljem, na vrh nanesite komplementarni parfem. Losion ili ulje pomoći će u zadržavanju mirisa parfema i dodati novi sloj mirisa koji se dobro stapa s parfemom.

Slojeviti mirisi također mogu pomoći u produljenju dugotrajnosti vašeg parfema, jer ulja i losioni obično imaju dugotrajnija svojstva od samih sprejeva.

4. PARFEM SE ČUVA NA TAMNOM I HLADNOM MJESTU

Čuvanje parfema na hladnom i tamnom mjestu daleko od sunčeve svjetlosti važno je iz nekoliko razloga:

  • izlaganje svjetlu i toplini može uzrokovati degradaciju mirisa i gubitak snage tijekom vremena. Naime, ultraljubičaste zrake loše utječu na parfem – mijenjaju njegov miris i smanjuju mu vijek trajanja.
  • pomaže u sprečavanju isparavanja i oksidacije mirisa. Kada su izložene toplini, neke od hlapljivih komponenti u mirisu mogu ispariti ili oksidirati, što rezultira slabijim ili izmijenjenim mirisom.
Kako mirisati dulje
Foto: Pexels

5. NE TRLJAJTE ZAPEŠĆA JEDAN O DRUGOG

Trenje koje nastaje trljanjem zapešća stvara toplinu koja može uzrokovati isparavanje nekih nota mirisa brže nego što je planirano. To može rezultirati slabijim ili izmijenjenim mirisom.

Također, trljanje zapešća može razbiti molekularnu strukturu određenih mirisa, što dovodi do neugodnog mirisa ili potpunog gubitka mirisa.