U Ivanić Gradu je prošli vikend odigran malonogometni turnir za djecu do osam godina – Dabar cup. Ono po čemu je bio poseban jest da su ga organizirali roditelji djece kao odgovor na nepravdu koja im se redovno događala godinama prije.

– Početak priče ovog turnira zapravo se dogodio prije dvije godine kada smo kao roditelji sudjelovali na raznim turnirima djece 2015. godišta, a na kojima su se naša djeca skoro na svakom turniru osjećala bespomoćno i prevareno. Naime, često se događalo da pojedine ekipe u svojim momčadima imaju starije igrače što u mlađim kategorijama predstavlja veliku i bitnu razliku u snazi, rezultatu, tehnici, visini i sl. Previše smo dječjih suza nagledali i proživljavali njihova razočaranja, pa smo odlučili napraviti turnir koji će biti pravedan i ravnopravan za sve sudionike – kazao je ispred Dabar cup tima Luka Dermišek.

U organizaciji i pripremi turnira sudjelovalo je šest obitelji, a na dan održavanja turnira pridružilo im se još osam obitelji. Turnir je na kraju brojio 13 ekipa, među kojima su se našli i mališani iz susjednih zemalja.

– SV Kapfenberg i Jaz GU-Süd iz Austrije, iz Slovenije NK Naft 1903 i NK Miklavž te iz Bosne i Hercegovine OŠN „3E“ Bihać. Ostali klubovi su iz Hrvatske NK Dubrava Tim Kabel, NK Slaven Belupo, GSNK Mladost (Petrinja), HNK Segesta, NK Rudeš, NK Šibenik, ŠN Maksimir te naš domaći klub ŠNM NK Naftaš Ivinaić. Cilj nam je bio da se naša djeca natječu i uspoređuju svoje vještine s vršnjacima iz naše zemlje, ali i iz Europe, a da je pritom svako dijete jednako i ravnopravno.

Roditelji ističu da su kod organizacije vladali sloga i dogovor oko svih važnih odluka. A da su napravili dobar posao, dokazuje i činjenica da već pristižu prijave za sljedeću godinu. Pobjednici prvog Dabar cupa su SV Kapfenberg, drugi su bili mališani iz HNK Šibenika, a treći iz NK Rudeša.