Ako vam je tjedan bio težak, da ne kažemo gorak, i ovaj ste petak dočekali kao ozebli sunce, onda vam treba jedan slatki zalogaj. Ili više njih. Recept za desert – jastučiće od lisnatog tijesta sa šljivama donosi Majstor kuhar akademija. Recept je i više nego jednostavan, a jastučiće možete oblikovati u bilo koji oblik.

SASTOJCI:
500 g lisnatog tijesta
800 g šljiva
20 g cimeta
100 g šećera
1 limun
1 jaje
1 dcl maraskina
štapić cimeta
šećer u prahu
menta

POSTUPAK:
Operite šljive i očistite od koštica te raspodijelite u dvije posude. Polovicu šljiva začinite sa šećerom, cimetom, listićima mente i sokom od limuna te ostavite sa strane. Lisnato tijesto razvaljajte i narežite na željene oblike. Potom ih punite sa šljivama koje smo prethodno začinili. Rubove premažite jajetom te preklopite, a vilicom pritisnite rubove. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180° celzijevih stupnjeva dvadesetak minuta. Za to vrijeme na tavici karamelizirajte šećer zatim dodajte ostatak šljiva i štapić cimeta. Kuhate nekoliko minuta te podlijte maraskinom. Ako šljive nisu dovoljno sočne možete doliti malo vode ili vina po želji i kratko prokuhajte dok ne dobijete ragu od šliva. Kada su jastučići pečeni servirajte ih na podlogu od ragua sa šljivama te posipajte sa šećerom u prahu i cimetom. I ne brojite kalorije.