Ako ste zapeli u monotoniji desetak recepata tradicionalne kuhinje koje stalno vrtite, onda imamo pravu stvar za vas. Samo, prije nego što se uhvatite kuhače, morat ćete vjerojatno kupiti nekoliko namirnica – jer donosimo recept za azijsko jelo – katsu piletinu! Riječ je o steaku pilećih prsa, ne debljem od 2 cm, koji se uvalja u posebne panko mrvice te se poha i najčešće poslužuje uz rižu i tonkatsu umak na bazi ketchupa, agruma i raznih začina. Uz ovu piletinu poslužuju se i razne salate, povrće, ukiseljeni đumbir, krastavci te sve popularniji kimchee. Jelo čiji recept donosimo poslužuje se u Brewbites restoranu u Zagrebu.

Recept za azijsko jelo katsu piletinu sve se više poslužuje u zagrebačkim restoranima.
Katsu piletina sve češće je na meniju u hrvatskim restoranima.
Foto: Domagoj Doko.

RECEPT ZA KATSU PILETINU

Ocat za kiseljenje za svježe krastavce

500 ml vode
300 ml rižinog octa
200 ml jabučnog octa
300 g šećera
100 g narezanog đumbira

Priprema: Đumbir narezati na ploške, potom u lonac staviti sve sastojke i lagano zagrijavati te miješati dok ne krene lagano kipiti. Obavezno ohladiti i preliti preko svježe narezanih krastavaca.

Sastojci za dressing za Sonoma salatu (salata od krastavca za katsu)

40% soja sosa
40% ulja od sezama
20% rižinog octa

Priprema: Sastojke pomiješati u dozer i dobro promućkati prije samog korištenja.

150 g piletine
150 g jasmin riže
30 g edamame graška
20 g ukiseljenog đumbira
80 g sonoma salate

Sastojci za sonoma salatu:

55 g prethodno ukiseljenih krastavaca
5 grama chillia bez sjemenki
5 grama sezama pola/pola
0,3 ll dressinga

Priprema:

Piletinu narežemo i filetiramo do željene veličine te uvaljamo u brašno, jaja i u panko mrvice. Sa strane pripremimo edamame i ukiseljeni đumbir te salatu od krastavaca.
Za salatu nam trebaju krastavci ukiseljeni s japanskom tsukemono metodom i u njih dodajemo tostirane sjemenke sezama te malo sitno narezanog chillija bez sjemenki. Dodajemo dressing na bazi soje, sezamovog ulja i rižinog octa. Kada je piletina gotova (možemo prepoznati po zlatno smeđoj boji poha) narežemo ju na komade od 1 cm širine i serviramo sa katsu umakom, prilozima – rižom i malo mladog luka.