Je li vam poznat ovaj scenarij: nakon cijelog dana utrke s vremenom i obvezama, čestitate sami sebi što ste preživjeli, srušite se u krevet i onda – ne možete spavati. Možda je vrijeme da upalite – zelenu buku.

Stručnjaci za spavanje kažu da je zelena buka bila jedna od najmanje spominjanih varijacija bijele buke – sve do ove zime kada je odjednom eksplodirala u google tražilici s 32 tisuće upita, a interes za nju je porastao za 425 posto. Pitate se zašto? Zbog tik-toka. Hashtag #greennoise na ovoj društvenoj mrežiima oko milijun pregleda.

Što je zelena buka?

Zelena buka je vrsta ambijentalnog zvuka za koji se smatra da najviše opušta i umiruje ljudsko uho. Ime je dobila po zelenoj boji jer oponaša prirodne zvukove koji se nalaze u zelenom šumskom okruženju. Mješavina različitih zvukova kao što su cvrkut ptica, šuštanje lišća, žuborenje vode, pad slapova ili šum valova. Frekvencija ovih zvukova je na sredini spektra, zbog čega se percipira kao ugodna i ne previše jaka. Zelena buka se često koristi za terapiju spavanja, meditaciju i oslobađanje od stresa, jer pomaže u smirivanju uma i stvaranju mirne atmosfere. Također se često koristi u slušalicama za zvučnu izolaciju i poništavanje buke, jer blokira smetnje i potiče fokus. Dakle, uz zelenu buku se možete lakše fokusirati na učenje, obavljanje nekog zadatka ili spavanje.

Žuborenje vode i zvuk slapova najčešći su zvukjovi zelene buke. Foto: Pexels
Žuborenje vode i zvuk slapova najčešći su zvukjovi zelene buke. Foto: Pexels

Buka je u modi

Zelena buka je samo jedna u nizu obojenih buka koje su društvene mreže izbacile kao trend u posljednje vrijeme. Za bijelu buku znamo svi, a nakon nje su stigle smeđa i ružičasta. Razlikuju se po frekvenciji i energiji. Postoje razne aplikacije poput SimplyNoise, Rainy mood i Calm app gdje možete sami odlučiti koja boja buke vam najviše odgovara.