Prije desetak godina Goran Matijašec bio je jedan od najtraženijih modnih fotografa u Hrvatskoj. Snimio je više od stotinu naslovnica, editorijala, kampanja za razne časopise i modne dizajnere. Osim kod urednika, Goran je bio omiljen i među javnim osobama koje je fotografirao. Kada im je bilo rečeno da iza objektiva stoji Matijašec, to je bilo jamstvo da će ‘fotke’ biti dobre. I baš je zato dio javne scene bio pomalo razočaran kada je 2015. godine obznanio da odlazi u Dubai. Tada je imao 33 godine.

-Da, bilo je to prije više od sedam godina, vrijeme leti! Rekao bih da ostajem još deset, ali to govorim otkada sam doselio. Nisam siguran, između deset i 20 godina – koliko god mi ovdje bude zabavno.

Ispred Goranova objektiva našle su se mnoge javne osobe među kojima i glavna urednica LifeBuzz.hr-a Edita Misirić Vrkljan.

Zašto si uopće otišao?

-Igrom slučaja sam se turistički našao u Dubaiju 2015. i grad mi se dopao na prvu. Uvijek sam htio probati živjeti u inozemstvu, pogotovo na engleskom govornom području. U tom trenutku mi je život bio posložen tako da sam to mogao i ostvariti. Obožavam Hrvatsku, ali bio sam spreman na neke nove izazove, i poslovne i privatne.

Kakva si očekivanja imao od Dubaija? Jesu li se ostvarila?

-Iskreno, želja mi je bila preseliti u Ameriku tako da su moja očekivanja od Dubaija bila skromna. Trebao mi je poslužiti kao odskočna daska, da zaradim novac i upoznam ljude koji će mi pomoći za dalje. No, uštedjeti je ovdje popriličan izazov, jer te grad vuče i da trošiš. Ali generalno mogu reći da su mi se očekivanja ispunila, samo u dužem vremenskom periodu od planiranog.

Jesi li morao krenuti ispočetka kao fotograf?

-Moram priznati da sam mislio da će mi biti puno lakše po tom pitanju. Portfolio od preko stotinu naslovnica, kampanji, editorijala nije ovdje imao preveliku težinu. Više su gledali na iskustvo koje sam imao na ovom području. Da se nadovežem na prethodno pitanje – ovo je jedan od razloga zašto sam ostao ovdje, jer više nemam snage kretati negdje ispočetka.

Radio sam ispred i iza objektiva

Kako je izgledao početak?

Prvih osam mjeseci jako loše, uspio sam odraditi neki freelance posao tu i tamo. Poslovao sam s gubitkom, zaduživao se da mogu ostati. Povratak mi nije bio opcija. I onda sam preko neočekivanog kontakta imao sreće, dobio sam posao u jednoj od ovdašnjih najvećih tvrtki.

Fotograf Goran Matijašec
Fotograf Goran Matijašec

Jesi li radio neke druge poslove ili si samo fotografirao?

-Neposredno prije i nakon preseljenja u Dubai radio sam kao turistički vodić u Africi. To mi je bio do sada jedan od najizazovnijih poslova. Jako zabavan i poučan, ali i stresan posao. Sada na njega gledam drugim očima i više cijenim ljude koji to rade. Također, svojedobno sam se prijavio u dvije modeling agencije – kao model i statist. Išao sam na hrpu castinga, ali bez većih uspjeha jer, realno, glumiti baš i ne znam, koliko god bih volio da znam. Međutim, s obzirom da u Dubaiju nema mnogo modela s prosijedom kosom, direktnim bookingom sam snimio reklamu za boju za kosu za muškarce. To je bilo zanimljivo iskustvo.

Kakvom fotografijom se baviš sada u Dubaiju?

Najvećim dijelom sam radio modnu i portretnu fotografiju kao freelancer, ali sam ovdje prije nešto više od šest godina našao stalan posao kao fotograf za jedan lokalni luksuzni webshop. I dalje tamo radim i sad sam zadužen za fotografiju i retuširanje preko 40 tisuća fotografija mjesečno. Uz to odradim pokoju kampanju primjerice za Grubić nakit, Aleksandru Dojčinovic, Mateu Nesek, Barbaru Ljiljak, Kristinu Burju, koji su moji dugogodišnji dragi prijatelji i klijenti.

Fotograf Goran Matijašec

Povratak u Hrvatsku tek za rane mirovine

Jesu li istinite glasine o Dubaiju koje kažu: zaraditi se može, ali samo ako se radi od jutra do sutra?

To dosta ovisi o poslu i funkciji, ali generalno da, ovdje se više radi. Devet sati na dan je norma za prosječan uredski posao, pa sve do 12 sati, a i više.

Jesi li se poželio nekada vratiti u Hrvatsku?

Dolazim ja svake godine po nekoliko puta, ali trajni povratak mi nije opcija sve dok ne budem spreman za ranu mirovinu. Obitelj i prijatelji me najviše vuku natrag.

Fotograf Goran Matijašec

Jesi li upoznao koju hrvatsku manekenku u Dubaiju, s obzirom da mnoge odu tamo ili barem tako kažu?

Moram priznati da ih ne znam baš puno.

Koji ti je cilj? Hoćeš li ikada više fotografirati u Hrvatskoj?

    Cilj mi je ostati ovdje dokle god mi je zabavno. Još uvijek nisam odustao od kratkog preseljenja u SAD, nakon toga bih se volio vratiti u Hrvatsku. Da, planiram i dalje fotkati u Hrvatskoj, ali više iz gušta nego iz potrebe.