Izbor hrane važan je za našu opću dobrobit, raspoloženje, izgled, ali i za rad našeg mozga. U mladosti toga nismo svjesni, ali to kako smo tretirali svoje tijelo tijekom života najčešće vidimo u starosti. Već smo pisali o radnjama koje pospješuju rad mozga i dulje ga čine vitalnim. No, da bismo bili mentalno oštri i kako bismo što duže sačuvali pamćenje i usporili starenje mozga, svakako je važno obratiti pozornost i na to što jedemo. Ovih šest namirnica u tome će nam biti veliki saveznici.
GLJIVE

Gljive su na vrhu popisa zbog nevjerojatnog niza mikronutrijenata koji pomažu pri očuvanju imunološkog sustava. No, oni također mogu zaštititi naš mozak od kognitivnog propadanja, a koji je najčešće povezan s Alzheimerovom bolešću. Zahvaljujući bioaktivnim tvarima, uključujući polisaharide, peptide i fenole, provedeno je fascinantno istraživanje prema kojem dodavanje gljiva, posebice šampinjona, gljive bukovače ili shiitake gljive možemo potaknuti rast živaca i poboljšati protok misli. Prema jednoj kineskoj studiji, konzumiranje samo jedne šalice gljiva tjedno pokazalo je obećavajuće rezultate za jačanje pamćenja za 50%. Još jedna zanimljiva studija sugerira da bismo konzumiranjem gljive lavlje glave (Hericium erinaceus) mogli utjecati na ublažavanje simptoma Alzheimerove bolesti.
TAMNA ČOKOLADA

Tamna čokolada je još jedan prekrasan izbor za zdravlje mozga zbog biljnih flavonoida i antioksidansa. Ova je hrana već izvrsna za snižavanje krvnog tlaka i prevenciju srčanih bolesti, ali također pomaže u učenju, pamćenju i općenito je korisna za dobrobit i zdravlja mozga. Ipak, također morate biti malo oprezni zbog nekih brendova čokolada koje mogu imati visoke razine kadmija i olova prema članku iz 2022. u Consumer Reports. Iz tog razloga, možda biste trebali provjeriti njihov popis brendova koje treba izbjegavati, osobito ako jedete tamnu čokoladu svaki dan.
ORAŠASTI PLODOVI

Kada je riječ o hrani koja pomaže da bi nam mozak radio što bolje – orašasti polodovi su nezaobilazna namirnica zbog svojih vrhunskih hranjivih tvari i obilja vitamina E koji također može zaštititi stanice mozga od brzog propadanja. Orasi su za funkcioniranje mozga najbolji zbog svoje jedinstvene omega-3 masne kiseline koja se naziva i alfa-linolenska kiselina, a koja također može sniziti krvni tlak i očistiti arterije od masnih naslaga.
VOĆE

Od jabuka, citrusa do bobičastog voća – voće je idealna hrana zbog niske kalorijske vrijednosti, što je odličan benefit u borbi protiv visokog krvnog tlaka, raka, dijabetesa i srčanih bolesti, a istodobno pomaže probavi zbog svih svojih vlakana. Jabuke baš kao i naranče sadrže vitamin C za sprječavanje kognitivnog propadanja, ali i kvercetin, antioksidans koji pomaže u održavanju rada neurotransmitera za optimalnu zdravu funkciju mozga. Bobičasto voće, grožđe i trešnje bogat su izvor flavonoida koji dokazano poboljšavaju pamćenje. Što je bobičasto voće tamnije, mozak od njega ima više koristi.
RIBA BOGATA OMEGA 3 MASNIM KISELINAMA

Riba i općenito mediteranska prehrana jamstvo su vitalnosti i očuvanja mladolikog izgleda, a razlog zašto ova hrana može pomoći pri radu mozga je taj što sve omega-3 masne kiseline mogu smanjiti razinu beta-amiloida u krvi, proteina koji ima tendenciju stvaranja štetnih nakupina u mozgu onih kojima je dijagnosticirana Alzheimerova bolest. Među poželjnim ribama koje su dobre za zdravlje mozga su: losos, konzervirana svijetla tuna i bakalar koji imaju najmanje žive.
KAVA

O benefitima kave smo već pisali. A kad je o zdravlju mozga riječ kava je dobra jer sadrži kofein koji podiže serotonin i acetilkolin a koji pak pomažu razigrati rad mozga i uravnotežiti protok krvi. Osim toga, sadrži polifenole koji održavaju moždano tkivo zdravijim i štite od začepljenja ključnih krvnih žila.
Ako pokušavate održati svoje pamćenje i sposobnost učenja na visokoj razini, onda svakako nadopunite svoju prehranu s ovih šest namirnica. Uostalom, hrana je prirodni lijek.