Izbor hrane važan je za našu opću dobrobit, raspoloženje, izgled, ali i za rad našeg mozga. U mladosti toga nismo svjesni, ali to kako smo tretirali svoje tijelo tijekom života najčešće vidimo u starosti. Već smo pisali o radnjama koje pospješuju rad mozga i dulje ga čine vitalnim. No, da bismo bili mentalno oštri i kako bismo što duže sačuvali pamćenje i usporili starenje mozga, svakako je važno obratiti pozornost i na to što jedemo. Ovih šest namirnica u tome će nam biti veliki saveznici.

GLJIVE

Foto: Unsplash

Gljive su na vrhu popisa zbog nevjerojatnog niza mikronutrijenata koji pomažu pri očuvanju imunološkog sustava. No, oni također mogu zaštititi naš mozak od kognitivnog propadanja, a koji je najčešće povezan s Alzheimerovom bolešću. Zahvaljujući bioaktivnim tvarima, uključujući polisaharide, peptide i fenole, provedeno je fascinantno istraživanje prema kojem dodavanje gljiva, posebice šampinjona, gljive bukovače ili shiitake gljive možemo potaknuti rast živaca i poboljšati protok misli. Prema jednoj kineskoj studiji, konzumiranje samo jedne šalice gljiva tjedno pokazalo je obećavajuće rezultate za jačanje pamćenja za 50%. Još jedna zanimljiva studija sugerira da bismo konzumiranjem gljive lavlje glave (Hericium erinaceus) mogli utjecati na ublažavanje simptoma Alzheimerove bolesti.

TAMNA ČOKOLADA

Foto: Pexels

Tamna čokolada je još jedan prekrasan izbor za zdravlje mozga zbog biljnih flavonoida i antioksidansa. Ova je hrana već izvrsna za snižavanje krvnog tlaka i prevenciju srčanih bolesti, ali također pomaže u učenju, pamćenju i općenito je korisna za dobrobit i zdravlja mozga. Ipak, također morate biti malo oprezni zbog nekih brendova čokolada koje mogu imati visoke razine kadmija i olova prema članku iz 2022. u Consumer Reports. Iz tog razloga, možda biste trebali provjeriti njihov popis brendova koje treba izbjegavati, osobito ako jedete tamnu čokoladu svaki dan.

ORAŠASTI PLODOVI

Foto: Pexels

Kada je riječ o hrani koja pomaže da bi nam mozak radio što bolje – orašasti polodovi su nezaobilazna namirnica zbog svojih vrhunskih hranjivih tvari i obilja vitamina E koji također može zaštititi stanice mozga od brzog propadanja. Orasi su za funkcioniranje mozga najbolji zbog svoje jedinstvene omega-3 masne kiseline koja se naziva i alfa-linolenska kiselina, a koja također može sniziti krvni tlak i očistiti arterije od masnih naslaga.

VOĆE

Foto: Pexels

Od jabuka, citrusa do bobičastog voća – voće je idealna hrana zbog niske kalorijske vrijednosti, što je odličan benefit u borbi protiv visokog krvnog tlaka, raka, dijabetesa i srčanih bolesti, a istodobno pomaže probavi zbog svih svojih vlakana. Jabuke baš kao i naranče sadrže vitamin C za sprječavanje kognitivnog propadanja, ali i kvercetin, antioksidans koji pomaže u održavanju rada neurotransmitera za optimalnu zdravu funkciju mozga. Bobičasto voće, grožđe i trešnje bogat su izvor flavonoida koji dokazano poboljšavaju pamćenje. Što je bobičasto voće tamnije, mozak od njega ima više koristi.

RIBA BOGATA OMEGA 3 MASNIM KISELINAMA

Foto: Pexels

Riba i općenito mediteranska prehrana jamstvo su vitalnosti i očuvanja mladolikog izgleda, a razlog zašto ova hrana može pomoći pri radu mozga je taj što sve omega-3 masne kiseline mogu smanjiti razinu beta-amiloida u krvi, proteina koji ima tendenciju stvaranja štetnih nakupina u mozgu onih kojima je dijagnosticirana Alzheimerova bolest. Među poželjnim ribama koje su dobre za zdravlje mozga su: losos, konzervirana svijetla tuna i bakalar koji imaju najmanje žive.

KAVA

Foto: Pexels

O benefitima kave smo već pisali. A kad je o zdravlju mozga riječ kava je dobra jer sadrži kofein koji podiže serotonin i acetilkolin a koji pak pomažu razigrati rad mozga i uravnotežiti protok krvi. Osim toga, sadrži polifenole koji održavaju moždano tkivo zdravijim i štite od začepljenja ključnih krvnih žila.

Ako pokušavate održati svoje pamćenje i sposobnost učenja na visokoj razini, onda svakako nadopunite svoju prehranu s ovih šest namirnica. Uostalom, hrana je prirodni lijek.