Iako ljeto još nije gotovo, pogled prema naprijed najavljuje povratak u školu, i svojevrstan početak i vraćanje na staro. Jer na ljeto često gledamo kao izgovor za odmak od rutine, pa neke zdrave navike mijenjamo lošijima samo zato jer nam je gušt – pojesti sladoled više, popiti koju čašicu više, preskočiti trening, dva, tri ili pet. Jer – ljeto je. Međutim, rujan nam nad glavom stoji kao onaj stroži roditelj koji govori; ok, sad je bilo dosta. I zato, dosta je sa slodoledima, prženim krumpirićima s plaže, koktelima u svako doba dana i noći i ostalim nedoličnim ponašanjem koje samo ljeto (ok, i prosinac) mogu tolerirati.

I zato donosimo recept za kekse od zobenih pahuljica s kojima se polako vraćamo na tračnice starih navika. A možda na taj način netko nađe pu do promijene lifestylea. Ovo je recept koji nije lišen šećera, ali ga svakako ima u relativno malim količinama. Ono, što je važnije ovi keksi sadrže zdrave masti i daju energiju na duži period. Pozitivna strana jest i to što smjesu možete na par dana spremiti u frižider ili ju čak i zamrznuti (pritom kekse treba prije zamrzavanja oblikovati). Odlični su za međuobrok kojeg konzumirate na poslu ili vaša djeca u školi. Ukusno, nutritivno i jako praktično!

SASTOJCI:
1 veliko jaje
4 žlice otopljenog kokosovog ulja ili maslaca
1/4 šalice smeđeg šećera
2 žlice (običnog, granuliranog) šećera
2 žličice vanilije
1 žličica soli
1 žličica cimeta
1/2 žličice sode bikarbone
1/2 šalice pšeničnog integralnog brašna
1/2 šalice grožđica
1/2 šalice nasjeckane tamne čokolade
1 šalica nasjeckanih prženih oraha
1/2 šalice nezaslađenih kokosovih pahuljica (kokosovo brašno)
1/2 šalice zobenih pahuljica

PRIPREMA:
Prvo istucite jaje, pomiješajte ga s kokosovim uljem, oba šećera, vanilijom, soli, cimetom i sodom bikarbonom. Potom dodajte brašno i miješajte ga dok se ne sjedini.
Dodajte kalifornijske grožđice, čokoladu, orahe, kokos i zobene pahuljice. Miješajte dok se sve ne sjedini u tijesto. Pokrijte i ohladite sat vremena.
Zagrijte pećnicu na 350°C, a zatim velikom žlicom razdijelite tijesto na 2 lima za pečenje obložena papirom za pečenje.
Pecite 12 minuta, dok ne porumene. Pustite da se ohlade na papiru za pečenje!
Međutim, nakon što umjesite tijesto, možete ih odmah ispeći, čuvati u hladnjaku do tjedan dana ili razvaljati u kuglice i zamrznuti do mjesec dana.