Pod sloganom „Uroni u more istine“ u petak 18. kolovoza počinje jubilarni, peti Rab Film Festival. Festival će otvoriti projekcija „rapskog“ filma Gorana Kulenovića „Smrt djevojčice sa žigicama“, prema romanu Zorana Ferića. Film je u potpunosti sniman na Rabu s glumačkom ekipom koju predvode Ozren Grabarić i Goran Navojec.

Osim Kulenovićevog filma, ovogodišnji RAFF od 18. do 23. kolovoza, publici donosi priče iz cijeloga svijeta – od borbe za ženska prava u Iranu u filmu „Sedam zima u Teheranu“, preko ilegalnog prijevoza migranata u filmu „Na granici“ ili ekološkog zagađenja plastikom kroz zanimljiv naslov „Plastic Fantastic“ pa do rata u Ukrajini u filmu „Istočna fronta“ ili suživota dviju kultura u filmu „Snajka“.

Nagrade RAFF-a. Foto: Promo.

Dobitnike nagrade RAFF-a za igrani i dokumentarni film izabrat će tročlani festivalski žiri – glumica Zrinka Cvitešić, umjetnički direktor DokuFest-a iz Prizrena na Kosovu Veton Nurkollari, te nagrađivani filmski redatelj iz Bosne i Hercegovine Pjer Žalica.

Uz filmski program, svaki dan Festivala održava se i serija razgovora nazvana RAFF Talk u kojem ove godine sudjeluju Zrinka Cvitešić, Vedran Mlikota, Borko Perić, Pjer Žalica, Rene Bitorajac, Jasna Žalica, Nenad Puhovski, Igor Mirković, Silvana Menđušić, Maja Sever i mnogi drugi.

Obrazovni program za studente, RAFF Generation, donosi predavanja profesorice Tene Perišin i profesora Nenada Puhovskog, profesorice Janet Harris iz Cardiffa (UK), te novinarke Elizabete Gojan.

Radojak Šverko. Foto: Promo

Kao glavnu glazbenu poslasticu, RAFF Beat by Jack Daniels ove godine na ovaj prekrasan otok dovodi jednu od naših diva – Radojku Šverko. Sa svojim orkestrom, za petu godišnjicu RAFF-a, pripremila je hitove iz filmskih klasika koje će izvesti u prekrasnom Ljetnom kinu grada Raba. Osim ovog posebnog događaja, RAFF Beat by Jack Daniels svaku večer na festivalskom trgu publici priprema lijepa glazbena iznenađenja, poput rapskoj publici dobro poznatog dua LaPapa ili amsterdamske koncertne atrakcije Soul Shadows. 

Foto: Promo

„Još jedan festival?! Pa Zuberu dragi, što će ti to pored toliko festivala u Hrvatskoj?“ – rekla mi je jedna dobronamjerna osoba, na prvu vijest da planiramo pokrenuti na Rabu RAFF – Rab Film Festival. Neki moj nerv odmah je svađalački htio reagirati, ali zastao sam. Promislio i pitao sam sebe: da – zašto? Zašto filmski festival pored svih drugih? Meni se odgovor nametnuo u samom Rabu. Kojeg sam se prisjetio ponovno u vrijeme te magične Rabske fjere. Kada sam vidio ono u što gledam danas,  u trenutku kada se spremate sjesti na svoja mjesta u otvorenom kinu, kako biste pogledali laureata nedavnog festivala u Cannesu, film Ladj Lya „Jadnici“. Vidio sam te filmske i glazbene zastave kojima je ukrašen Grad, plakate s filmskim rasporedima. – poručio je Robert Zuber, idejni začetnik ovog festivala na tzv. Otoku sreće.

Duo LaPapa. Foto: Promo

Od petka, 11. 08. 2023 krenula je i prodaja karata za 5. RAFF – Rab Film Festival, za sve projekcije filmova u ovogodišnjem programu Festivala. Karte za 10 filmova, od kojih je 5 vrsnih dokumentaraca i 5 sjajnih igranih filmova mogu se kupiti na prodajnom mjestu – Galerija Rab, Donja ulica 3. i to u radno vremenu prodaje karata: 9.30 do 12.00, te od 18.00 do 22.00, radnim danom i subotom. Nedjeljom je blagajna zatvorena.
Požurite i nabavite svoje karte za filmove ovogodišnjeg RAFF-a na vrijeme! I uronite u more istine i filmova. Vidimo se ispred velikog platna – uskoro!