Zajedničkim fotografiranjem zaposlenika, veselim druženjem uz mega-tortu i riječima zahvale za predan rad, u Termama Tuhelj i Termama Olimia obilježen je 27. rujna, Svjetski dan turizma, ali i dva desetljeća uspješnog i odgovornog poslovanja u Termama Tuhelj. Ovogodišnji Svjetski dan turizma održava se pod geslom „Turizam i zelena ulaganja“, a Terme Tuhelj su još od 2013. vlasnici certifikata „Sustainable hotel”, koji im je dodijelila Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske kao jednom od prvih „Zelenih hotela” koji svoje poslovanje temelje na načelima energetske učinkovitosti. 

Foto: Terme Tuhelj i Terme Olimia

Hotel Well**** u Termama Tuhelj svojom je arhitekturom djelomično uvučen u tlo, čime se štedi energija; na većini površina hotela nalaze se zeleni krovovi; staklene površine i fasadni elementi također štede energiju; koristi se pametni sustav za upravljanje sobama, otpad se sortira i zbrinjava, a imaju i vlastito kompostište. Ovo je tek dio dobro uhodanog zelenog standarda koji se primjenjuje u Termama Tuhelj.

Foto: Terme Tuhelj i Terme Olimia

Zeleno razmišljaju i u slovenskim Termama Olimia

Hoteli Breza i Sotelia u Termama Olimia lani su tako dobili oznaku Zeleni ključ, vodeći standard izvrsnosti u području ekološke odgovornosti i održivog poslovanja u turističkoj industriji. Ekonomični WC ispirači, perilice posuđa i rublja, pametne sobe, korištenje biorazgradive ili staklene ambalaže, zalijevanje zelenih površina otpadnom bazenskom vodom…, sve su to mali, ali važni koraci koji doprinose održivosti. Tvrtka je upravo završila i investiciju u solarne elektrane – 1,2 MW u Termama Olimia i 1 MW u Termama Tuhelj – a u Tuhelju grade i kotlovnicu na drvnu biomasu. 

Vasja Čretnik, direktor Terma Tuhelj. Foto: Terme Tuhelj i Terme Olimia

– Ovim projektima nastavljamo obveze koje smo prije nekog vremena zacrtali u strategiji održivosti naše grupe do 2025. Uz sve zacrtano po pitanju infrastrukture, mišljenja smo da su upravo naši zaposlenici najvažniji predvodnici zelenih promjena. Tako je u planu da svi prođu Zero waste edukaciju, čime će, prije svega sprečavanjem nastanka otpada od hrane, doprinijeti prijelazu na kružno gospodarstvo. – rekao je Vasja Čretnik, direktor Terma Tuhelj.

Direktor je najavio i investiciju u novi Family hotel u Termama Olimia koji će također biti ‘zelen’. Hotel će se nalaziti na području iznad ribnjaka, između Aparthotela Rosa i naselja Lipa, kojim će se i funkcionalno zaokružiti kompleks. Naime, novi hotel ponudom će biti povezan s bazenskim kompleksom Family Wellnes Termalija, pa će tako Hotel Sotelia konačno imati predispozicije postati tzv. adults only hotel. Otvaranje ovog novog ‘zelenog’ hotela je planu je za ljeto 2025.