Kada je o turističkoj sezoni u Hrvatskoj riječ čini se da je iza nas još jedna rekordna sezona. Barem tako govore službene brojke. No, sve se više postavlja pitanje je li ljetovanje na hrvatskoj obali postalo preskupo za Hrvate. Na to pitanje teško da ćemo dati konkretan odgovor u ovom članku, ali ćemo svakako ponuditi širu perspektivu. Naime, Nives Polovina Barun, stručnjakinja za odnose s javnošću i bivša poznata novinarka sa svojom je obitelji odmor ovog ljeta odlučila provesti u planinama.

– Suprug Kristijan, djeca – desetogodišnja Nina i 12-ogodišnji Nikola – i ja razgovarali smo o tome gdje bismo mogli na ljetovanje i zajednički došli do odluke – u planine. Bilo je to predivnih 11 dana koje smo proveli u četiri europske zemalje. A vrhunac putovanja svakako je uspon na Mt. Blanc! – započela je priču o njihovoj obiteljskoj avanturi, te objasnila zašto je odluka pala na roadtrip po Europi:

– Bili amo na nekoliko manjih putovanja s djecom i shvatili da su dovoljno veliki za jedan ovakav pothvat. Osim toga, kada smo sve troškove stavili na papir, shvatili smo da je ukupna brojka jednaka onoj od prije dvije godine kada smo deset dana proveli u obiteljskom hotelu u Malom Lošinju. I zato smo se odlučili za nešto posve novo, a ono što smo vidjeli i doživjeli i djeca i mi pamtit ćemo do kraja života.

Obitelj Barun na Mont Blancu.

Ova četveročlana obitelj putovala je automobilom. Njihova prva, a ujedno i najkraća stanica bila je Milano. Tu su se zadržali tek nekoliko sati. Cilj je bio stići u francuski Chamonix, poznato skijalište.

– Iz Chamonixa smo vlakom otišli prvo do ledene špilje, do koje se dolazi silaskom niz 500 stepenica. To je predivan prizor i doživljaj jer je uspjela zadržati tu ‘ledenost’ usred zelenila i šume. Vlak nas je potom vozio do mjesta s kojeg smo se penjali prvih 1500 metara, a potom smo žičarom, s dvije izmjene, stigli na drugi najviši europski vrh Aiguilledumidi koji se nalazi na 3842 metra. Nije bilo opasno, djeca su sve odradila zaista bez problema. A doživljaj? Neopisiv, doista neopisiv.

Ledena špilja jedna je od atrakcija u okolici Mont Blanca
Prvih 1500 metara uspona obitelj Barun je pršla samostalno.
Na drugi najviši vrh Europe nakon prvih 1500 metara vozili su se žičarama.
Nives i njezina djeca – Nina i Nikola na Aiguilledumidi, drugom najvišem europskom vrhu.

Cijelo putovanje obitelj Barun je organizirala sama. Važno je naglasiti da su imali hotelski smještaj s doručkom, a svaki dan su ručali ili večerali u restoranima. Po povratku u Chamonix, sin Nikola okušao se u paraglajdingu.

– Kao majci mi je bilo teško, ali morala sam ga pustiti. Ipak su to profesionalci i s djecom ne izvode nikakve vratolomije. Nije mi bilo svejedeno, ali je njemu bilo fantastično! – iskreno je priznala Nives.

Tijekom 11 dana putovanja Baruni nisu oskudjevali ni sa čime, a svaki dan su se hranili u restoranima.

Nakon tri dana Chamonixa i nezaboravne avanture na Mont Blancu, obitelj Barun uputila se u Lyon.

– Tamo smo posjetili muzej holivudskih rekvizita. Meni je osobno to bio možda najdraži dio putovanja, jer sam veliki fan filma “Povratak u budućnost”, a tamo je bio upravo skejtbord na kojem je letio Marty McFly. Posjetili smo i muzej minijatura. Uživali smo i u poznatoj francuskoj gastronomiji. Pokušali smo iskoristiti svaki trenutak najbolje što smo mogli. Lyon me oduševio i puno mi je draži od Pariza u kojem sam bila nekoliko puta prije. Na svakom uglu su ulični svirači, mali restorančići, baš ostavlja dojam starog francuskog štiha – s oduševljenjem nam je pričala Nives.

Skateboard i tenisica Martya McFlya, lika iz filma “Povratak u budućnost”, izloženi su u muzeju rekvizita u Lyonu.

Peti dan, obitelj se uputila u Annecy, maleni francuski gradić prepun kanala, tu je i jezero zbog kojeg ga i zovu francuska Venecija. Šesti i sedmi dan bili su u Švicarskoj.

– Bili smo u Lausanni i Zuerichu, gdje smo posjetilji obiteljske prijatelje. Putovanje smo završili u Austriji. Posjetili smo Haalstadt, gdje smo večerali uz jezero. Predivno iskustvo. – kazala je Nives koja je u konačnici njihovo putovanje ocjenila odličnom ocijenom.

– Sretni smo i zadovoljni jer smo se kvalitetno podružili kao obitelj, jer su djeca vidjela i doživjela nove kulture, drugačiju gastronomiju… Svi smo bogatiji za jedno novo iskustvo.

Muzej minijatura u Lyonu.
Gradić Annecy zbog kanala zovu francuska Venecija.

Da još jednom napomenemo; za istu cijenu ljetovanja deset dana u obiteljskom hotelu u Malom Lošinju, obitelj Barun je spavala u pristojnim hotelima u četiri europske zemlje, popela se na Mont Blanc, bila u nekoliko francuskih muzeja i svaki si je dan jedan obrok priuštila u restoranima. Trošak goriva i vinjeta su također uključeni.

– Da nas krivo ne shvatite, nama je i u Malom Lošinju bilo lijepo. No, imam dojam da smo s ovim putovanjem ipak više kao obitelj dobili, napunili baterije na jedan drukčiji način. Svakako je to putovanje koje bismo svima preporučili. – za kraj nam je rekla Nives Polovina Barun.