U vrijeme kada sve više mladih ljudi progovara o poteškoćama s mentalnim zdravljem izuzetno je važna tribina/radionica “Emocije i umjetnost” koju je organizirala zagrebačka Škola za modu i dizajn s kreatoricom digitalnog sadržaja Tenom Sakar Vukić, a uz podršku Udruge životna linija i pokroviteljstvo Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

U prepunoj sportskoj dvorani Škole za modu i dizajn, tribina je otvorena sa izvedbom Body Dismorphie plesne skupine Plesni punktovi Zagreb te je uzvanike i publiku pozdravila izaslanica gradonačelnika grada Zagreba,  dr. sc. Mirela Šentija Knežević te naglasila važnost ovakvih događanja kako za Zagreb, tako i Hrvatsku. Stručno predavanje Slika o sebi, održala je klinička psihologinja prof. dr. sc. Nataša Jokić Begić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te dala mladima konkretne primjere kako poboljšati mentalno zdravlje u kontekstu izvora stresa današnjice i imperativa koji se postavljaju pred mlade ljude. Tena Sakar Vukić progovorila je o „red flags“ koje su bile vidljive tijekom njezinog odrastanja i malo tko od publike je ostao ravnodušan spram snage borbe koju je intimno podijelila u borbi sa bipolarnim poremečajem.

Damir Kedžo i Tena Sakar Vukić
Paula Skelin i Antonela Golubić

Panel je u fokus stavio životne priče redateljice i scenaristice Paule Skelin koja je progovorila o sramu i težini emocija s kojima se nosila u borbi s graničnim poremećajem kao i sportašice i trenerice Antonele Golubić koja je jasno progovorila o sudarima s očekivanjima drugih u borbi sa depresijom. Gost iznenađenja, pjevač Damir Keđo je dao vrlo osobnu priču i inspirirao publiku sa snagom koju je imao kao devetnaestogodišnjak i prošao kompletni put sazrijevanja kroz proces psihoterapije. Cijeli panel moderirala je prof. dr. sc. Nataša Jokić Begić s iznimno zanimljivim pitanjima koja su hrabro dopunjena s pitanjima učenika Škole za modu i dizajn. Tijekom tribine, učenici su i stvarali crteže inspirirane tribinom koje je poslije klinička psihologinja komentirala.

Tribina je svojom originalnošću i izborom sudionika autentičnog iskustva, pobudila veliki medijski interes te vjerujemo da će ovo biti jedan od svojevrsnih pilot projekata koji će zaživjeti i u drugim školama.