Upoznajte patka Srećka,  ljamice Lili i Mini, nestašne mini koze Lučku i Miki, koku Mariju s velikim jatom, ali i srne, konja Belinka, ribe…. Ne, nije riječ o priči o mini zoološkom vrtu. Ovo je priča o farmerici koja živi nedaleko Zagreba, u prekrasnom zelenilu s kojeg puca pogled na Rogašku Slatinu, ali i Podčetrtek. Mia Žagar svakog jutra hrani i mazi stanovnike svoje farme, pa kad su svi sretni i namireni ulazi u kuhinju. U njoj svaki dan nastaju unikatna jela koja su posljedica inspiracije koju je dobila skupljajući voće i povrće sa svojeg imanja. Dok se životinje pripremaju za dolazak gostiju koji će ih maziti i hraniti, iz Mijine se kuhinje širi prekrasan miris pečenih svinjskih rebaraca i bunceka koje ova mlada kuharica peče na poseban način u ‘kutiji’ preko pet sat kako bi unutrašnjost bila sočna, a korica hrskava.

– Punih deset godina bavim se ugostiteljstvom. U centru Rogaške sam imala kavarnu MiaMia u kojoj su uživali domaći i strani posjetitelji. Bilo mi je to zabavno jer volim raditi s ljudima, ali kako sam željna noviteta i imam snage za to smišljala sam način kako da uz kavarnu radim još nešto. Tako sam na jezeru u Velenju otvorila još jedan lokal u kojem su vikendima bili koncerti, a kad je došla pandemija sve – i kavarna i bar su bili zatvoreni neko vrijeme. Dok sam bila kod kuće, tražila sam način kako da ono što sam počela nastavim na malo drugačiji način – priča Mija dodajući kako je dugo maštala o ‘Domačiji’ (imanju) na kojem će moći gostima pružiti maksimum. I tako, čekanje se isplatilo, a ona je novi poslovni izazov pronašla na imanju koje je u to vrijeme bilo u mirovanju.

Foto: Nikola Zoko

Na ulazu se nalazi  stara tradicionalna kuća sa slamnatim krovom, unutrašnjost je u potpunosti retro i budi one uspomene na djetinjstvo, namještaj je više manje napravljen ručno. Posebnu pažnju privlače stolovi i klupe koje su ručni rad od drvenih vrata skinutih s nekadašnje štale i prozori sa staklima na kojima se nalazi vitraž. Ljeti je prostor kuće zbog posebne izolacije prohladan, a zimi se pali kamin i uživa u pucketanju vatre koja grije interijer. Sva hrana je poslužena u retro tanjurima koji se nalaze u starinskom kredencu u blizni stola. Na taj način se u potpunosti stvara dojam boravka kao kod kuće. Kako i priliči obiteljskim kućama i ova ima divnu okućnicu, a na jednom dijelu nalazi se terasa s koje puca pogled na panoramu Rogaške Slatine. Na ovom mjestu Mia i njezina najbolja prijateljica Nastja s kojom radi godinama, u ljetnim mjesecima rado poslužuju hranu.  

– Vlasnik koji mi je s puno povjerenja povjerio brigu oko imanja veliki je ljubitelj starina i većina namještaja je njegovih ruku djelo. No znate kako je, uvijek treba ženske ruke što sam i pokazala kad sam iznajmila domačiju, donijela nešto svojih starih stvari i cijelom prostoru dala toplinu. U ožujku ove godine tako se ostvario moj san – domačija je otvorila vrata posjetiteljima – kaže s puno žara ova uspješna mlada žena, mama troje djece sina Oscara i kćerki Ronje i Jnike te supruga Saše koji joj je zajedno s roditeljima najbolja podrška. Opisujući dinamiku života na ovom imanju kaže kako je pred njma puno planova – farmu na kojoj je nekad živjelo samo devet srna pretvorili su u farmu s mnogim domaćim životinjama, u funkciji je jezero bogato ribom, a Mia kaže kako  im je u dugoćnijem planu i razvoj čitavog niza aktivnosti na farmi- od terapijskog jahanja, terapija sa životinjama pa sve do mini glampinga. 

Foto: Nikola Zoko

– Imanje je otvoreno cijeli tjedan, ali restoran za sada radi od petka do nedelje al to ne znači da kroz tjedan spavamo. Od ponedjeljka do četvrtka se pripremaju stvari za vikend, timare se životinje, obrađuje vrt. U glavi se rađaju nove ideje. – ispričala je Mia.

Uz to, prvi dio tjedna je posebno fokusirana na troje male djece koje vikendima, kad cijeli dan radi čuva tata. Za to vrijeme Mia na imanju MiaMia petkom, subotom i nedjeljom priprema doručak, ručak i večeru, ali i sve popularnije piknik košare koje ljudi pokupe i nose na izlete u okolici. 

– Hranu pripremam kao doma. Želim da je ona svježa, lokalno i ekološki uzgojena, ali i tradicionalna slovenska poslužena na malo drugačiji način. Znam da svi mi prvo ‘jedemo očima’ pa se trudim da sve što stavim na tanjur bude i lijepo. Tek onda želim čuti glasove koji hvale ono što sam skuhala – kaže simpatično znajući da su njezina svinjska rebarca i pečeni buncek već sada razlog zašto se vikendima na ovom mjestu traži stolica više. Kako je i sama Mia, tako je i sve na ovom imanju – jako jednostavno. Jedu se dnevni meniji (s hladnim predjelom je cijena po osobi 28 eura) ili nedjeljni s juhom po cijeni od 25 eura. I to je to – kako kaže. Dođete, sjednete za stol i čekate iznenađenje. Ne možete brati, jer i kad dođete doma, ne birate ono što je za vas skuhao netko drugi – zaključuje uz smješak dodajući kako je sve spremno za divnu jesen uz kombinacije namirnica i Martinje na MiaMia način.