Na ljestvici životnih situacija koje izazivaju veliki stres, selidba je na vrlo visokoj poziciji. Uklopiti je u svakodnevicu koja je ionako stresna za većinu ljudi, još je teži zadatak. Naravno, pronalazak stana, maštarenje o uređenju, i istraživanje kvarta može biti uzbudljivo i nešto što nas svakako uveseljava. No, preseliti ‘život’, dakle sve što posjedujemo s jednog mjesta na drugo, izuzetno je teško i izazovno. Kako preživjeti selidbu? Uz nekoliko trikova, sve skupa i ne mora biti toliko strašno.

Prvo napravite popis. Foto: Pexels

Prije pakiranja ili angažiranja tvrtke za selidbe, napravite popis. To će vam pomoći da odredite što vam je važno, a čega se trebate riješiti, te koje stvari zauzimaju nepotreban prostor. Zapitajte se: Je li ova stvar nešto što me veseli i za što mi je potrebna? Ako vas ne veseli i ne znate točno koja joj je namjena u vašem životu, vrijeme je da razmislite o donaciji ili prodaji preko Njuškala ili neke druge internet stranice poput Facebook Marketa. To vam omogućuje da zaradite dodatni novac dok eliminirate nepotrebne stavke. Ako prodaja putem interneta nije po vašem guštu, razmislite o doniranju stare odjeće i kućanskih predmeta koje više ne koristite. Doniranjem u dobrotvorne svrhe pomažete i sebi i zajednici.

Označite tri kutije: ostaje, donirati, smeće!

Kako se ne biste pogubili u gomili stvari dok čistite kuću ili stan, označite tri kutije s: ostaje, donirati, smeće. Prilikom optimiziranja gotovo sve svoje imovine, ključno je rješavati sobu po sobu. Započnite s manjim sobama, kao što su kupaonice, jer općenito imaju manje nereda od ostalih dijelova vašeg doma. Dok uklanjate nered, važno je vrijedne predmete spremiti na sigurno mjest da se ne izgube ili greškom odbace. To su uglavnom nakit, važni dokumenti ili sentimentalne dragocjenosti.

selidba
Foto: Pexels

Prepustite se i izbjegavajte pretjerano razmišljanje

Jedan od najvećih izazova kod sortiranja stvari za vrijeme selidbe jest – emocionalna povezanost. Zapamtite da će zadržavanje nepotrebnih stvari samo opteretiti vaš novi dom. Osim toga, da biste zaista okrenuli novu stranicu u životu potrebno je raskrstiti s mnogim stvarima, pa i uspomenama koje nas podsjećaju na nešto što se dogodilo prije deset ili više godina. Uspomene su ionako u našim srcima i sjećanjima. Mala figurica koju nam je poklonila simpatija iz osnovne škole bespotrebno skuplja prašinu već godinama. Riješite je se. Osjećat ćete se bolje kada uselite u svoj novi dom neopterećen vašom prošlošću.

U konačnici, rješavanje nepotrebnih stvari je izazov samo uoči preseljenja. No, olakšanje i uživanje ​​u blagodatima manje pretrpanog životnog prostora u novom domu je zaista velika prednost.

selidba
Foto: Pexels

Pakiranje svih vaših stvari nije lako, stoga je bitno pojednostaviti svoj život sortiranjem onoga što vam nije potrebno prije nego što se preselite. Kvalitetnim popisom, korištenjem označenih kutija, spremanjem prvo manjih prostorija prema većima te doniranjem u dobrotvorne svrhe, svakako ćete si olašati.

Slijedeći filozofiju Marie Kondo, slavne japanske stručnjakinje za organizaciju, o zadržavanju samo stvari koje su nam potrebne i koje volimo, dobit ćemo više slobode i kontrole nad našim domovima i životnim stilom.