Možete li zamisliti sustav samoposluživanja u kojem u trgovini uzmete ono što vam treba, platite sami bez provjere, nadzornih kamera ili nadgledanja, sustav u kojem netko potpuno nepoznat vjeruje da ćete pošteno platiti ono što ste uzeli. Ne možete? A što kada bismo vam rekli da se u mjestašcu Graberje pored Ivanić Grada dogodilo baš to! Naime, na štandu s jagodama uza cestu kupce je prije nekoliko dana dočekala cedulja s porukom sljedećeg sadržaja:

Kada smo čuli za taj fenomen dali smo se u potragu za prodavačicom jagoda koja očito ima jaku vjeru u ljude čak i danas kada imamo dojam da se povjerenje ljudima daje na kapaljku. Pronašli smo gospođu koja nas je zamolila za anonimnost, ali nam je objasnila zašto se odlučila na ovakav vid trgovine.

-Morala sam otići kod stomatologa, a nisam htjela zatvoriti štand. Porukom na papiru sam obavijestila ljude da slobodno uzmu onoliko jagoda koliko im treba, a u posudu sam stavila 15 eura da si mogu razmijeniti veće novčanice. Kada sam se nakon dva sata vratila, sve je savršeno odgovaralo u cent, a prodale su se sve jagode! Pravo da vam kažem, nisam ni sumnjala. Baš sam vjerovala da će tako i biti. – kazala nam je gospođa, nazovimo ju, Marina.

Međutim, zamolila nas je i da dodamo nešto, kako je rekla, jako važno:

– Zahvaljujem ljudima koji su se sami uslužili i koristili “zajedničkom blagajnom”. Također i “susjedama” s radnih mjesta u blizini koje su samoinicijativno pokazale veliku brigu zbog novca, ali i nedostatka jagoda, nakon što su se “same” rasprodale. Nadam se da će kroz ovaj neuobičajen slučaj možda netko povjerovati da sam može ono što smatra nemogućim i da vjerujući u dobre ljude stvaramo nove dobre ljude.

Ona će i dalje nastaviti prodavati jagode kako je i do sada. No, u slučaju da se opet pokaže potreba da neodgodivo mora na dva sata napustiti štand opet će učiniti isto – vjerovati ljudima!